Cine şi câţi bani face din aviaţie în România: milionarii care l-au depăşit pe Ţiriac în 2022

Industria aviatică a fost puternic afectată de pandemie, însă odată cu încetarea restricțiilor de călătorie, oamenii și-au reluat obiceiul de a călătorii. Pe lângă companiile low-cost și de linie prezente în România, sunt și companii care oferă zboruri private și companii care operează zboruri charter pentru mai multe agenții de turism.
Andrada Ghira - Dum, 11 iun. 2023, 21:24
Cine şi câţi bani face din aviaţie în România: milionarii care l-au depăşit pe Ţiriac în 2022

Ion Țiriac este cel mai bogat român, potrivit Forbes. Fostul tenismen deține Ion Țiriac Air, care operează zboruri VIP și este singura care are un terminal privat și operează cu trei avioane și un elicopter. Unul dintre cele trei avioane operate de companie este deținut de frații Pavăl, cumpărat anul trecut.

Firma Ion Țiriac Air a realizat anul trecut afaceri de 31,7 milioane de lei (6,3 milioane de euro), cu 52% mai mult față de 2021 și dublu față de 2022, arată datele de la Ministerul Finanțelor Publice. Pierderea de anul trecut a fost de 355.000 de euro.

Tot pe piața zborurilor private operează și compania My Jet, deținută de Conarg SA, deținută de omul de afaceri Valentin Vișoiu, potrivit datelor Termene.ro.

Compania operează două avioane, dintre care unul este deținut de Dan Șucu, proprietarul Mobexpert și Victor Căpitanu. Dan Șucu și Valentin Vișoiu sunt parteneri în proiectul imobiliar Arcadia Apartments din București.

My Jet operează trei avioane și a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 37,6 milioane de lei (7,6 milioane de euro) și depășește afacerile înregistrate de Ion Țiriac Air. Pierderea înregistrată în 2022 a fost de 53.000 de euro.

Rămânem la piața zborurilor private și ne uităm la cifrele realizate de Toyo Aviation, deținută de milionarul de origine egipteană El Feki Tarek, la care a apelat și președintele României, Klaus Iohannis pentru deplasările în țară și străinătate. 2022 a fost pentru companie cel mai bun an de la înființare: afaceri de 89 de milioane de lei, circa 17,7 milioane de euro, iar profit declarat a fost de 170.000 de euro, mai mic față de milionul de euro realizat în 2021. Toyo zboară cu cinci avioane.

Piața zborurilor charters și regulate

Proprietarul Blue Air, Teodor Rada, înființa în 2021 o nouă companie aeriană, iar un avion al Blue Air a fost închiriată către Hello Jets. Acum, operatorul este deținut de Rams Center, al cărei administrator este Tudor Constantinescu, care este acționar și în Air Connect și care a făcut parte din echipa de management a Blue Air. Acționarul Rams Center este  Daniel Pârlici și Sergiu Ioanovici.

Compania a început să zboare pentru alte companii după ce Blue Air a dat faliment, precum Aeroitalia. Hello Jets a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 18,7 milioane de lei, circa 3,7 milioane de euro și o pierdere de 1,5 milioane de euro.

Cifra de afaceri a Carpatair din 2022 a fost de 85,6 milioane de lei, adică peste 17 milioane de euro. Profitul a fost de 3,7 milioane de euro. Compania operează curse charter și își închiriază avioanele cu tot cu personal (ACMI). De remarcat este că după doi ani de pandemie, cu pierderi, compania a trecut pe profit. Carpatair este deținută în proporție de 61,2% de către Nicolae Petrov.

Air Bucharest a fost înființată de proprietarii agenției de turism Kusadasi pentru a opera cursele charter ale agenției spre destinațiile de vacanță precum Turcia, Grecia, Spania, Egipt și Dubai. 2022 s-a încheiat cu afaceri de 43 de milioane de lei, circa 8,6 milioane de euro.

Fără bilanțuri publicate pentru 2022

Animawings, înființată de Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour, la care compania grecească Aegean Airlines și-a majorat în 2021 participația la 51%, nu și-a publicat rezultatele pe 2022. Compania, care are în flotă două avioane, operează zboruri pentru tuoperatorii din turism, inclusiv Christian Tour.

Air Connect și-a început activitatea pe piața zborurilor regulate în martie anul acesta, prin lansarea zborurilor interne. Anul trecut, compania a efectuat zboruri charter către destinații din Grecia și Turcia pentru mai mulți turoperatorii Karpaten Turism, Dertour, Cocktail Holidays și AeroVacanțe.

Compania a fost înființată în toamna lui 2021, iar acționarii companiei sunt Regional Air Suport (15,39%), deținută de Dorin Ivașcu, Cosmin Adrian Pop (15,38%), Karpaten Outgoing (15,38%), Florin Necula (15,39%), Alin Crețu (15,39%), Tudor Constantinescu (15,38%) și Spark Capital Systems (7,69%) potrivit platformei Termene.ro. Karpaten Outgoing, care este acționat în Air Connect este deținută de familia Mărginean, cea care deține și turoperatorul Karpaten Turism.

Compania nu și-a publicat bilanțul pentru anul 2022. De altfel, nici operatorul HiSky nu și-a publicat rezultatele pentru anul trecut, deși activitatea a început în 2021. Având în vedere numărul mai mare de pasageri transportați, rezultatele pe 2022 trebuie să fie mai mari decât pe 2021, atunci când a realizat o cifră de afaceri de peste 60 de milioane de lei, adică 12 milioane de euro.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...