Edilul-şef a vorbit mai întâi despre proiectele pe care le-a propus pentru a se califica la finanţare din partea Uniunii Europene.
„În ceea ce priveşte Planul de Mobilitate Bucureşti – Ilfov, acesta se află în dezbatere publică şi într-un timp foarte scurt dorim să îl aducem spre dezbatere şi promovare la vot în Consiliul General. Avem aici câteva proiecte care s-ar putea califica pentru finanţare prin fonduri europene din care enumăr: înfiinţarea reţelei utilitare pentru biciclete, piste de biciclete şi locuri de parcare. 250 de kilometri – piste pentru biciclete, avem deja licitaţii şi studiu de fezabilitate. Valoarea estimată ar fi de 50 milioane de euro. Aş adăuga Pasajul denivelat Petricani. Există deja un studiu de fezabilitate care va fi reactualizat. Valoarea estimată ar fi de circa 25 milioane de euro. Pasajul denivelat Andronache, avem un studiu de fezabilitate, dar acesta va fi reactulizat. Valoarea estimată: 25 de milioane de euro. Şi, de asemenea, o zonă foarte aglomerată din Capitală, cetăţenii au tot dreptul să fie nemulţumiţi pentru că lucrările trenează, mă refer la Prelungirea Ghencea – Domneşti. Există licitaţie pentru studiu de fezabilitate şi valoarea estimată este de 35 de milioane de euro”, a detaliat Gabriela Firea.
În ceea ce priveşte cele 3 mari proiecte care sunt deja fazate, Gabriela Firea a menţioant stadiul în care se află fiecare.
„Chiar ieri a fost depusă la Autoritatea de Management POIM prima cerere de rambursare în valoare de 1,3 milioane de euro pe contractul de finanţare „Finalizarea staţiei de epurare Glina. Reabilitarea principalelor canale colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa. Chiar astăzi am semnat contractul de finanţare pentru contracul de lucrări 2 din cadrul proiectului. Ordinul de reluare a lucrărilor va fi emis luni, după ce au fost blocate peste 400 de zile. Echipa de atragere a fondurilor europene din Primăria Capitalei s-a implicat foarte activ în aceste luni şi putem vorbi acum despre reluarea acestui proiect”, a spus primarul general al Capitalei.
În ceea ce priveşte necesitatea modernizării şi redimensionării reţelei de termoficare a Capitalei, Gabriela Firea a menţionat că şi aici a găsit proiectul blocat. „Suntem eligibili să obţinem suma de 187 de milioane de euro, dar pentru acest deziderat era nevoie să depăşim câteva etape. Şi pe acest proiect l-am găsit blocat şi dorim să obţinem o deblocare, bineînţeles prin activitatea grupului de lucru de la nivelul Primăriei Capitalei. Primul obiectiv a fost de a realiza strategia energetică a energiei termice de la nivelul Capitalei. Acest document este finalizat, l-am lansat deja în dezbatere publică şi în foarte scurt timp va fi supus aprobării Consiliului General. De asemenea, studiul de fezabilitate este aproape de finalizare, astfel încât pe parcursul acestui an vom fi în măsură să depunem şi cererea de finanţare”, a punctat Firea.
În ceea ce priveşte managementul deşeurilor, în cadrul aceleaşi axe prioritate a POIM, Primăria Capitalei a demarat şi proiectul Instalaţiei de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor municipale, aşa numitul Incinerator, în valoare de 250 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro finanţare nerambursabilă. „În acest moment avem un dialog atât cu Ministerul Mediului cât şi cu Ministerul Dezvoltării şi aşteptăm o decizie în acest sens din partea Guvernului. Bineînţeles că noi de dorim ca această corespondenţă să nu se întindă pe o perioadă foarte lungă de timp, pentru a putea să ne implicăm şi să obţinem finanţarea”, a mai spus edilul-şef.