Proiectul se va derula până în noiembrie 2015 şi are o valoare totală de 440.844 de euro, dintre care 310.249 de euro reprezintă finanţare nerambursabilă, iar restul, cofinanţare din partea bugetului de stat.
Proiectul îşi propune dezvoltarea, până în 2020 a portului Galaţi, astfel încât acesta să devină comparabil cu cele din Austria, Turcia sau Polonia.
Potrivit coordonatorului proiectului, Carmen Uzumtoma, până în prezent, Portul Galaţi s-a dezvoltat în mod haotic, fără o strategie clară. ‘Integrarea Portului Galaţi în fluxul intermodal de mărfuri şi pasageri se înscrie în linia principalelor măsuri stabilite în strategia UE 2050 prin includerea Portului Galaţi într-un sistem multimodal care urmăreşte eliminarea blocajelor şi barierelor esenţiale a reţelei europene de transport’, a spus Carmen Uzumtoma.
Programul strategic de dezvoltare a Portului Galaţi va fi realizat de o asociaţie de firme, care, pentru realizarea studiului, va organiza mai multe întâlniri de lucru, dar şi dezbateri publice, atât la Galaţi, dar şi în alte oraşe ale ţării, precum şi în Germania, Polonia, Turcia şi Austria. Potrivit directorului general al APDM, Ligi Marius Ciubrei, în realizarea programului vor fi luate în consideraţie toate proiectele de dezvoltare ale agenţilor economici, dar şi ale municipalităţii, având în vedere că dezvoltarea portului înseamnă şi dezvoltarea infrastructurii municipiului Galaţi, fenomen care va avea ca efect dezvoltarea economică a oraşului şi crearea de noi locuri de muncă.