Cum a cerut România bani de la Bruxelles în contul pestei. Solicitarea a venit la un an de la prezenţa virusului şi doar din fondurile dedicate

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară a notificat Comisia Europeană despre apariţia unor focare de pestă porcină africană, cu scopul de a beneficia de sprijin financiar comunitar, în data de 10 iulie anul acesta, la aproximativ un an de la apariţia virusului pe teritoriul ţării. De asemenea, s-au cerut bani doar din bugetul european special acordat pestei porcine, nu şi fonduri suplimentare la care se poate apela în cazul apariţiei unor dezechilibre în piaţă, aşa cum a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Economica.net - Dum, 23 sept. 2018, 19:12
Cum a cerut România bani de la Bruxelles în contul pestei. Solicitarea a venit la un an de la prezenţa virusului şi doar din fondurile dedicate

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a aşteptat aproximativ un an pentru a trimite Bruxelles-ului notificarea oficială cu privire la prezenţa virusului de pestă porcină africană pe teritoriul ţării, cu scopul de a primi sprijin financiar pentru crescătorii de animale afectaţi. Mai mult, până acum, Autoritatea a solicitat bani doar din bugetul special acordat pestei porcine (reglementat prin Regulamentul 652/2014) şi nu din fonduri suplimentare ce pot fi accesate invocând articolelele unui alt Regulament(1308/2013  de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole), aşa cum a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o conferinţă din 28 august.

Cu un an mai târziu

Într-un răspuns oferit  ECONOMICA.NET, ANSVSA susţine că a notificat CE cu privire la apariţia pestei (PPA) în România în data de 10.07.2018. Or, prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Explicaţia Autorităţii este aceea că ceea ce s-a cheltuit în 2017 şi primele luni din 2018 a fost acoperit de banii veniţi de la UE prin programul de prevenire şi detectare a pestei. 

Menţionăm că DG SANTE a început să acorde sprijin financiar pentru prevenirea și detectarea anticipată a pestei porcine africane încă din 2015, iar de atunci România a încasat 1,2 milioane euro, din care 726.000 euro în 2018.

„ANSVSA a notificat CE cu privire la apariţia PPA în România în termenul prevăzut conform Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/144 a Comisiei, în maxim 30 de zile de la data confirmării oficiale a apariţiei unui focar de pestă porcină africană, respectiv în data de 10.07.2018”, se menţionează în răspunsul Autorităţii.

Decizia de punere în aplicare a UE 2015/144 la care face referire ANSVSA stabileşte procedurile privind transmiterea cererilor de granturi și a cererilor de plată în ceea ce privește măsurile de urgență pentru combaterea bolilor animalelor precum pesta porcină africană. Potrivit acesteia, „în termen de 30 de zile de la data confirmării oficiale a apariției uneia dintre bolile enumerate în anexa I la regulamentul respectiv (inclusiv pesta porcină africană n.red) statele membre transmit informații prealabile cu privire la categoriile de animale și de produse în cauză și valorile de piață pentru fiecare dintre categoriile respective. În același timp, statele membre furnizează o descriere a acțiunilor planificate și în derulare și legislația pentru determinarea valorilor animale și produse care urmează să fie compensate”.

Ulterior, cel târziu în termen de două luni de la confirmarea oficială a apariției bolii, statul membru trebuie să trimită Comisiei informaţii privind costurile efectuate, ceea ce s-a şi întâmplat în data de 07.08.2018. „În baza discuţiilor cu reprezentanţii CE, în data de 07.08.2018, ANSVSA a transmis primul buget estimativ care cuprindea costurile detaliate suportate de România pentru cele 438 de focare confirmate până la data de 28.07.2018,conform termenului prevăzut de reglementările în vigoare”, au răspuns oficialii ANVSA întrebaţi fiind când s-au trimis cererile de plată şi cum comentează declaraţiile purtătorului de cuvând al Comisiei care a declarat pentru cursdeguvernare.ro că România nu a cerut ajutor suplimentar Bruxelles-ului.

Lipsesc 11 luni din cererea referitoare la costurile estimate

Potrivit autorităţilor române, CE a confirmat recepţionarea bugetului estimativ transmis de ANSVSA şi a anunţat că analizează solicitarea României urmând să adopte o aşa-numită „decizie grant” care va cuprinde cheltuielile eligibile suportate de România în perioada 10.06.2018-30.09.2018. Ulterior, până la data de 07.10.2018, ANSVSA urmează să trimită următorul buget estimativ pentru restul focarelor confirmate pe perioada 29.07.2018-30.09.2018.

Rămâne astfel descoperită perioada de la apariţia primului focar, adică 31.07.2017, până la data de 10.06.2018. Sunt aproximativ 11 luni în care numărul focarelor a ajuns la aproximativ 10 şi pentru care ANSVSA susţine că au existat bani europeni.

Când vor ajunge banii în România

Potrivit Deciziei de punere în aplicare a UE 2015/144, cererea de plată pentru costurile eligibile suportate se poate transmite Comisiei în termen de şase luni de la termenul limită stabilit în decizia de finanțare sau de la confirmarea de eradicare a bolii, oricare dintre aceste date este mai apropiată.

De ce nu s-au cerut bani în plus

Într-o conferinţă de presă din 28 august, Ministrul Agriculturii susţinea că niciun crescător de porci afectat de PPA nu va rămâne nedespăgubit şi că România a declanşat toate mecanismele necesare pentru a încasa de la UE sume în plus faţă de banii alocaţi exclusiv pentru statele afectate de pesta porcină. „Noi am comunicat cu Comisia și am făcut demersurile necesare în baza Regulamentului 652/2014 ( de stabilire a unor dispoziții pentru gestionarea cheltuielilor privind lanțul alimentar, sănătatea și bunăstarea animalelor, prin care se alocă bani pentru cei afectați de pesta porcină n.red), dar și în baza Regulamentului 1308/2013 (privind stabilirea anumitor autoare în legătura cu organizarea comună a piețelor)care vizează sprijin în condițiile în care apar fenomene adiacente pierderii efectivelor de animale”, declara Daea.

În răspunsul său către ECONOMICA.NET, ANSVSA nu face însă nicio referire la cererile de plată în baza Regulamentului 1308/2013, deşi a fost întrebată. „Până la oră actuală, Comisia nu poate confirmă nicio cerere de ajutor financiar suplimentar, în afară de cel menționat mai sus“, declara pentru cursdeguvernare.ro Anca Păduraru, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Detalii AICI

Cazul Poloniei

România nu ar fi primul stat care cere mai mulţi bani pentru a-şi ajuta industria de creştere a porcilor afectată de pesta porcină africană, invocând Regulamentul 1308/2013. Polonia, care s-a confruntat cu PPA înaintea României, a reuşit să obţină pentru perioada 1 august-30 noiembrie 2016 un ajutor suplimentar pentru fermieri ale căror animale  au fost supuse anumitor restricții de comercializare din cauza pestei porcine africane. Practic, Uniunea  asigură o finanțare parțială echivalentă cu 50 % din cheltuielile suportate de Polonia pentru ajutorul menționat, acoperind un total de maximum 50 000 de animale.

Potrivit Regulamentului ce vizează ajutoarele suplimentare primite de Polonia, România ar putea invoca art. 220 din regulamentul 1308/2013 potrivit căruia Comisia poate adopta acte de punere în aplicare prin care se iau măsuri excepționale de sprijin pentru piața afectată pentru a lua în considerare: restricțiile asupra schimburilor comerciale din interiorul Uniunii și asupra celor cu țările terțe, care pot rezulta din aplicarea măsurilor de combatere a răspândirii bolilor la animale și grave perturbări ale pieței legate direct de o pierdere a încrederii consumatorilor ca urmare a unor riscuri pentru sănătatea publică, a animalelor sau a plantelor și a riscurilor de boli ale plantelor.

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 227 de localități din 13 județe, cu un număr de 927 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale) și 62 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 311.869 de porci afectați de boală. Au fost stinse până la această dată 5 focare în județul Satu Mare și nu a mai fost înregistrat vreun focar în acest județ, din data de 31.08.2018. 

Până la această dată au fost despăgubiți 3.142 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 14.296.000 de lei. În judeţele Satu-Mare şi Bihor au fost plătite despăgubiri pentru toate expoataţiile afectate, adică 14 exploatații afectate în valoare de 57.000 de lei şi respectiv 211 exploatații afectate în valoare de 948.000 de lei

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...