Banii au început să plece. Ce se va întâmpla cu Europa de Est

Dincolo de dificultăţile pe care o recesiune în zona euro le-ar aduce Europei Centrale şi de Est, cea mai mare problemă pentru regiune rămâne cea a băncilor străine, care şi-ar putea reduce substanţial expunerea pe regiune. BERD spune că se întâmplă deja.
Mihai Banita - joi, 02 feb. 2012, 07:09

„Îngrijorător pentru Europa Centrală, ţările baltice şi Europa de Sud Est este că procesul de dezîndatorare (deleveraging) pare să fi început deja din toamnă. Singura ţară care a văzut intrări de capitaluri legate de sectorul bancar este Bulgaria, care au urmat însă unor retrageri anterioare. Asta sugerează că transmiterea crizei euro în regiune pe cale subsidiarelor băncilor străine a început deja din toamna anului 2011, cu urmări negative asupra creditului şi posibil şi a creşterii economice”, se arată în raportul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru Europa emergentă.

Băncile străine şi-au redus expunerea pe România cu 2,6 miliarde de euro în trimestrul al treilea din 2011 faţă de trimestrul precedent, la 82,4 de miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale. Cei mai mulţi bani au fost scoşi de băncile din Austria.

Trimestrul trei din 2011 a fost primul, din 2009, în care s-a înregistrat o ieşire netă de capitaluri din regiune: 112,9 miliarde de euro, conform BIS, tendinţă care a continuat şi spre sfârşitul anului, estimează analiştii BERD.

În situaţia în care criza din zona euro va continua cu intensitatea din octombrie 2011, atunci aceasta va ajunge să se extindă şi la alte ţări mari din uniunea monetară, ceea ce va aduce în faliment mai multe bănci europene mari, spun analiştii BERD. Atunci băncile mamă vor accelera procesul de deleveraging în regiune, lucru ce va aduce o criză a creditului şi va băga în recesiune Europa emergentă.

BERD notează că până de curând erau perspective de creştere serioasă pentru economia României în 2012, după o recuperare economică modestă în anul anterior. Însă, contracţia economică din zona euro (-0,5%) are deja un efect negativ asupra exporturilor României, şi este de aşteptat ca acest să devină şi mai puternic în lunile următoare. România mai este afectată şi de criza din Grecia, în principal pe filiera bancară. Acordul cu Fondul Monetar Internaţional reprezintă un tampon important.

Creditele neperformante sunt în creştere

În doar trei ţări din regiune (Muntenegru, Republica Kirghiză, Lituania) creditele neperformante au scăzut în ultima perioadă.

Creditele neperformante rămân una dintre marile probleme ale băncilor în regiune, iar pierderile generate de acestea vor trebui acoperite prin infuzii de capital de la băncile mamă din zona euro.

Calculele băncii UniCredit arată că acceptarea pierderilor pe neperformante şi executarea provizioanelor ar aduce indicatorul de solvabilitate a băncilor din România la 5%, cu mult sub limita oficială de 8% (neoficială, 10%), pusă de BNR.

Băncile din zona euro taie creditul. Firmele se pregătesc pentru recesiune

Banca Centrală Europeană a publicat miercuri un studiu care arată că ar trebui să ne aşteptăm la o contracţie a creditului în perioada următoare, în ciuda injecţiei de lichiditate de 489 miliarde de euro. Băncile comerciale din zona euro vor înăspri condiţiile în care acordă credite firmelor şi populaţiei în următoarele luni. Asta vine peste o cerere în scădere de credite din partea corporaţiilor nefinanciare, urmare a încetinirii economiei, fiind solicitate tot mai puţine fonduri pentru investiţiile în active tangibile. De asemenea, populaţia ia din ce în ce mai puţine credite ipotecare.

Acelaşi studiu arată că băncile au mari probleme în a-şi finanţa afacerile ca urmare a crizei euro. Pentru a atinge ţinta de capital de 9% fixată de Autoritatea Bancară Europeană, băncile au început să vândă din activele financiare (credite): 34% dintre bănci au tăiat din activele riscante, în timp ce 43% au spus că au de gând să o facă în următoarele 6 luni.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...