Banii de la UE 2014-2020: Propunerile României „nu întrunesc condițiile minime de credibilitate”

Problemele care au dus la absorbția foarte slabă a fondurilor europene în exercițiul financiar 2007-2013 riscă să se repete și în exercițiul 2014-2020, avertizează Comisia Europeană.
Economica.net - lun, 22 apr. 2013, 08:45
Banii de la UE 2014-2020: Propunerile României

Cel puțin asta rezultă din maniera în care tocmai se desfășoară discuțiile în negocierile preliminare ale României pentru Acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pentru viitoarele fonduri structurale 2014-2020, scrie publicaţia cursdeguvernare.ro.

O scrisoare din partea Comisiei, pe care cursdeguvernare.ro o prezintă astăzi în premieră, dovedește că autoritățile române s-au dus total nepregătite la discuții, chiar în timp ce premierul Victor Ponta se plângea că banii obținuți pentru următorul exercițiu sunt prea puțini.

”(…) Propunerea făcută de guvernul României nu întrunește încă minimele condiții de calitate și credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare”- scriu negru pe alb reprezentanții Comisiei Europene, într-o adresă trimisă Ministerului Fondurilor Europene de la București, în 7 martie 2013.

Ce ar fi trebuit să facă Ministerul Fondurilor Europene și ce face de fapt

România, prin Ministerul Fondurilor Europene, negociază cu Comisia Europeană Acordul de parteneriat, documentul strategic fundamental care va stabili prioritățile și institiuțiile prin care țara noastră va absorbi fondurile europene în cadrul financiar multianual al UE 2014-2020, scrie publicaţia cursdeguvernare.ro.

Pentru perioada următoare de programare, România ar avea la dispoziție 21,8 miliarde de euro, fonduri structurale și de coeziune, conform deciziilor de la Consiliul European. România riscă, însă, să piardă un an de absorbție și să nu se poată atinge de acești bani mai devreme de decembrie 2014, din cauza unor rateuri ale Ministerului Fondurilor Europene în elaborarea strategiei în baza căreia va solicita fondurile.

Filmul elaborării strategiei și al schimbului de documente cu Comisia Europeană

În 31 ianuarie 2013, reprezentanții MFE au avut o întâlnire informală cu reprezentanții Comisiei Europene, în care partea română a prezentat un proiect de pachet de negociere (Negotiation Box).

Potrivit unor surse guvernamentale, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a prezentat atunci oficialilor CE o listă de proiecte europene pe care fiecare minister le consideră priorități sectoriale.

Potrivit oficialilor Comisiei Europene, MFE român ar fi trebuit să vină cu prezentarea unor direcții strategice privind prioritățile de dezvoltare pe care România le are în cadrul Uniunii Europene, priorități stabilite în baza unor analize socio-economice. Jean-Marie Sayler, director la Directoratul de Politică Regională și Urbanism al Comisiei Europene, a oprit discuțiile și i-a trimis pe reprezentanții României să refacă documentația. Citeşte mai departe pe cursdeguvernare.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...