Banii din listarea Electrica vor fi folosiţi pentru investiţii în reţele – Departamentul pentru Energie

Fondurile obţinute în urma procesului de listare la bursă a societăţii Electrica vor fi folosite pentru investiţii în reţele, a declarat, marţi, şeful Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, într-o conferinţă pe teme energetice.
Economica.net - mar, 03 iun. 2014, 09:25
Banii din listarea Electrica vor fi folosiţi pentru investiţii în reţele -  Departamentul pentru Energie

‘Este lesne de văzut spre ce ar trebui să se îndrepte fondurile rezultate din procesul de listare: în primul rând, pentru investiţii în reţele, în al doilea rând – pentru investiţii în reţele, iar pe locul trei – tot pentru investiţii în reţele’, a spus Dumitraşcu.

Luni, premierul Victor Ponta a declarat că toate resursele financiare obţinute din vânzarea acţiunilor companiei Electrica vor fi folosite pentru investiţii în infrastructura energetică ce conectează România de Republica Moldova.

La finele săptămânii trecute, compania de distribuţie şi furnizare a energiei electrice Electrica a publicat, la Bursa de la Londra, anunţul de listare pe piaţa de capital.

Listarea efectivă a companiei ar putea să se realizeze la sfârşitul lui iunie, subscrierea urmând să înceapă la jumătatea lunii viitoare, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie remis, vineri, AGERPRES.

”Potrivit datelor înaintate de Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie, este prognozat că, la jumătatea lunii iunie, va începe subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectivă ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii iunie. Electrica intenţionează să solicite admiterea acţiunilor la tranzacţionare pe Piaţa Spot Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti şi pentru ca GDR-urile să fie admise la listare în Lista Oficială a Autorităţii de Listare din Marea Britanie şi la tranzacţionare pe Bursa de Valori din Londra”, se precizează în comunicatul citat.

Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, Departamentul pentru Energie intenţionează să facă din listarea Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodată pe Bursa de Valori Bucureşti.

”În acelaşi timp, însă, ştim că anumiţi investitori îşi manifestă un optimism rezervat, întrucât ţin cont de conjunctura externă, de ratingul de ţară al României şi de posibilele evoluţii ale contextului geopolitic din regiune. Îi asigurăm pe toţi că Electrica este o companie foarte stabilă, solidă, cu venituri reglementate şi predictibile, care va reprezenta un plasament, pe termen mediu şi lung”, a declarat Răzvan Nicolescu.

Guvernul s-a angajat, în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional, să listeze la bursă, în iunie 2014, furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica. În scrisoarea de intenţie încheiată între Executiv şi FMI în data de 5 martie 2014, principalele menţiuni referitoare la privatizarea societăţii Electrica sunt următoarele: separarea prin lichidare a trei societăţi regionale de întreţinere generatoare de pierderi, extragerea din Electrica a participaţiilor minoritare deţinute de Electrica la societăţile de distribuţie deja privatizate, soluţionarea problemei neplăţii de către CFR a achiziţiilor de electricitate de la Electrica, lansarea unei oferte publice iniţiale pentru pachetul majoritar din acţiunile statului, în urma majorării de capital planificate.

Lansarea ofertei este un criteriu structural de referinţă, iar termenul din scrisoare este 31 mai 2014.

Grupul Electrica este lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România. Potrivit ANRE, în 2013, grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrică, reprezentând 39% din energia electrică distribuită în România, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori.

Potrivit ANRE, în 2013, grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din cantitatea de energie electrică furnizată în România, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

Electrica a raportat un profit net consolidat (excluzând participaţiile minoritare) de 60 milioane de lei la venituri de aproximativ 1,2 miliarde lei după primul trimestru din acest an, potrivit rezultatelor financiare ale companiei, publicate vineri.

La 31 decembrie 2013, compania a afişat un profit net consolidat, cu excepţia participaţiilor minoritare, în valoare de 243 milioane lei, la venituri de aproximativ 5,2 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova, au anunţat luni regimul de la Tiraspol,......
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, a fost anulată
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, ...
Comisia Europeană a anulat o întâlnire a delegaţiilor slovacă şi ucraineană cu reprezentanţi ai Comisiei ce urma ...
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor ...
Australianul Daniel Sanders a obținut o nouă victorie în etapa a doua a Raliului Dakar la clasa moto. Românul Emanuel Gyenes s-a clasat pe locul 34
Australianul Daniel Sanders a obținut o nouă victorie în etapa a doua a Raliului Dakar la clasa moto. Românul Emanuel ...
Australianul Daniel Sanders (Red Bull KTM) continuă să domine Raliul Dakar 2025 la clasa moto, cu o nouă victorie obţinută ...