Bank of Cyprus a achitat integral finanţarea de urgenţă acordată de Banca Centrală a Ciprului
Grupul bancar cipriot a achitat în total 11,4 miliarde de euro. În primăvara anului 2013, Ciprul a acceptat să închidă a doua mare bancă locală, Laiki, şi să impună pierderi deponenţilor la Bank of Cyprus în schimbul unui pachet de asistenţă financiară în valoare de zece miliarde de euro acordat de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană. Bank of Cyprus a achiziţionat operaţiunile Laiki, inclusiv datoria ELA.
Ambele bănci cipriote au utilizat ELA după ce nu au mai avut acces la finanţarea acordată de Banca Centrală Europeană.
‘Achitarea integrală a finanţării de urgenţă va întări şi mai mult încrederea investitorilor, care vor fi convinşi că banca devine mai solidă şi mai sigură’, a afirmat directorul general al Bank of Cyprus, John Patrick Hourican.
Sub conducerea lui John Hourican, Bank of Cyprus şi-a redus activele neperformante şi a vândut operaţiunile care nu erau importante pentru planurile sale. În consecinţă, în 2015, Bank of Cyprus a revenit pe profit după ce şi-a redus operaţiunile de peste hotare şi în prezent are 91% din credite şi 123 de sucursale în Cipru, în timp ce active în valoare de 676 milioane de euro sunt alocate în continuare pentru vânzare în Grecia, România, Serbia şi Rusia.
În 2013, Bank of Cyprus a devenit prima bancă din zona euro la care deponenţii au fost obligaţi să participe la recapitalizare în loc ca povara să fie trecută pe umerii contribuabililor. După ce economiile deponenţilor au fost convertite în acţiuni, componenţa boardului Bank of Cyprus s-a modificat astfel că şase din cei 16 membri ai consiliului director nu erau cetăţeni ciprioţi, inclusiv un renumit investitor rus. În 2014, componenţa boardului s-a schimbat din nou după o injecţie de capital privat la care au participat printre alţii miliardarul american Wilbur Ross şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.