În ianuarie, cea mai mare bancă din Cipru anunţa vânzarea participaţiei de 99,77% în PJSC Ukrainian către ABH Ukraine, care face parte Alfa Group, pentru 225 milioane de euro. Dar presa cipriotă susţine că ruşii oferă cu 10% mai puţin decât cifra iniţială, din cauza înrăutăţirii crizei politice şi economice din Ucraina.
Bank of Cyprus anunţă că a primit o ofertă revizuită de la Alfa Group, care este analizată ‘în mod pozitiv’ de conducerea băncii cipriote. Vânzarea ar urma să se finalizeze în viitorul apropiat şi urmează să fie supusă aprobării autorităţilor de reglementare, se arată în comunicatul BoC.
Tranzacţia face parte din strategia Bank of Cyprus de a se concentra pe pieţele şi pe afacerile sale principale şi de a renunţa la activele care nu sunt de bază (non-core).
După lungi negocieri, reprezentanţii FMI, UE, BCE au acceptat, în 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar. În schimbul asistenţei financiare, Ciprul a acceptat să închidă a doua mare bancă locală, Laiki Bank, şi, de asemenea, să impună pierderi deponenţilor la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă.
Orice escaladare a crizei din Ucraina reprezintă o ameninţare pentru economia cipriotă, a afirmat recent Panicos Demetriades, guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului. Acesta a adăugat: ‘Orice adâncire a crizei dintre Moscova şi Occident, după anexarea Crimeii de către Rusia, ar putea afecta redresarea economiei cipriote’. Rusia are multiple legături economice cu Ciprul.
Pe piaţa din România, în luna martie 2013, Marfin Bank România a preluat de la sucursala locală a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane de euro şi active brute de 82 de milioane de euro, precum şi personalul implicat în administrarea acestor contracte.