Bank of Cyprus caută investitori pe termen lung prin listarea la Londra

Economica.net
15 11. 2016
bank_of_cyprus_romania_2_38431300_1_51030500_70107000_80529200

În prezent, cea mai mare bancă cipriotă este condusă de doi veterani ai industriei bancare europene, irlandezul John Hourican, fost director la Royal Bank of Scotland, fiind directorul său general, iar fostul CEO de la Deutsche Bank, Josef Ackermann, fiind preşedintele Consiliului de Administraţie.

Sub conducerea lui John Hourican, Bank of Cyprus şi-a redus activele neperformante şi a vândut operaţiunile care nu erau importante pentru planurile sale. În consecinţă, anul trecut Bank of Cyprus a revenit pe profit după şi-a redus operaţiunile de peste hotare şi în prezent are 91% din credite şi 123 de sucursale în Cipru, în timp ce active în valoare de 676 milioane de euro sunt alocate în continuare pentru vânzare în Grecia, România, Serbia şi Rusia.

Cu toate acestea, Bank of Cyprus are în continuare patru sucursale în Marea Britanie, pentru care are în vedere o strategie de creştere concentrată pe profesioniştii de pe piaţa imobiliară şi antreprenori. De asemenea, banca cipriotă mai are o sucursală în România şi una în Insulele Canalului.

Prin listarea la Londra, anunţată marţi, Bank of Cyprus speră că va câştiga mai mulţi investitori privaţi pe termen lung. Dacă va avea succes cu listarea la Londra, Bank of Cyprus se va alătura altor aproximativ 30 de bănci non-britanice ale căror acţiuni se tranzacţionează la London Stock Exchange. Banca cipriotă a precizat că acţiunile sale vor fi listate în continuare la Cyprus Stock Exchange dar va renunţa la listarea la Bursa de la Atena, deoarece nu mai are o prezenţă în Grecia după ce a fost forţată să îşi vândă sucursalele din Grecia în conformitate cu prevederile acordului internaţional de asistenţă acordat Ciprului.

În 2013, Bank of Cyprus a devenit prima bancă din zona euro la care deponenţii au fost obligaţi să participe la recapitalizare în loc ca povara să fie trecută pe umerii contribuabililor. După ce economiile deponenţilor au fost converite în acţiuni, componenţa boardului Bank of Cyprus s-a modificat astfel că şase din cei 16 membri ai consiliului director nu erau cetăţeni ciprioţi, inclusiv un renumit investitor rus. În 2014, componenţa boardului s-a schimbat din nou după o injecţie de capital privat la care au participat printre alţii miliardarul american Wilbur Ross şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.