Bank of Cyprus: Dacă guvernul nu aprobă planul UE, sistemul bancar intră în colaps
‘De când a fost evident că nu există soluţii alternative nu mai trebuiau să existe întârzieri suplimentare în adoptarea propunerilor creditorilor internaţionali, UE, BCE şi FMI’, se arată în comunicatul Bank of Cyprus, care avertizează că toate depozitele bancare vor fi pierdute dacă sistemul bancar se prăbuşeşte.
‘Şi, în cele din urmă, vrem să subliniem că orice revenire la lira cipriotă înseamnă pierderi semnificative ale valorii activelor şi va duce la un cerc vicios de devalorizare şi hiperinflaţie’, avertizează Bank of Cyprus.
Uniunea Europeană a avertizat Ciprul că are termen până luni să găsească cele 6 miliarde de euro care ar urma să completeze planul său de sprijin de 10 miliarde de euro, fără de care sistemul financiar cipriot riscă să se prăbuşească, ceea ce ar atrage excluderea sa din zona euro. Acest ultimatum intervine într-un moment în care clasa politică cipriotă încearcă să elaboreze un plan B de strângere a fondurilor, după eşecul unui prim proiect care a fost respins marţi cu o imensă majoritate de parlamentari ciprioţi.
Într-un interviu acordat cotidianului german Bild, ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble, s-a arătat sceptic în privinţa calităţii ‘planului B’ prezentat de Cipru pentru a ieşi din criză, plan care prevede renunţarea la impozitarea depozitelor bancare în schimbul creării unui fond de solidaritate. Acest fond ar urma să cuprindă activele publice, în special veniturile care vor veni din rezervele de gaze naturale ale ţării. „Numai cosmetica nu este suficientă”, a declarat Schaeuble. Ciprul trebuie „să evolueze şi să facă economii serioase”, a continuat ministrul german de finanţe.
Principalele instituţii cipriote de creditare, Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank, sunt prezente şi pe piaţa din România.