Bank of Cyprus: depozite de 77 de milioane de euro au fost transferate la Marfin Bank

26 04. 2013
bank_of_cyprus_romania_2_38431300_1_51030500_70107000

Bank of Cyprus a transferat active de 82 de milioane de euro şi depozite de 77 de milioane de euro către Marfin Bank, potrivit unui comunicat de presă emis de grup. De asemenea, personalul necesar pentru a administra aceste contracte a fost transferat de la BoC la Marfin.

Ceid e la BoC spun că au reluat operaţiunile la sucursala din România. Clienţii care nu au fost transferaţi la Marfin vor putea accesa serviciile BoC prin intermediul agenţiei din Calea Dorobanţilor numărul 187B. De asemenea, BoC precizează că nu s-a înregistrat un eveniment de plată în cazul celor care nu şi-au putut achita ratele în perioada în care banca a fost închisă.

Tranzacţia a fost semnată în cursul zilei de ieri de către Banca Centrală a Ciprului.

Într-un alt comunicat de presă, cei de la Marfin Bank România anunţă foştii clienţi ai Bank of Cyprus că vor avea acces la conturile lor începând de luni.

„Ne face plăcere să anunţăm faptul că Marfin Bank România a finalizat preluarea depozitelor şi a portofoliului de retail ale Bank of Cyprus, Sucursala din România.
În cei 15 ani de prezenta pe piaţa din România, Marfin Bank şi-a construit o poziţie solidă, oferind excelenţă în servicii şi produse bancare cu valoare adaugată. Ne asumăm angajamentul de a oferi noilor noştri clienţi aceleaşi servicii de calitate şi de a construi parteneriate de lungă durată cu aceştia. Foştii clienţi ai BoC vor putea beneficia de serviciile noastre începând de luni, 29 Aprilie.
Totodată, Marfin Bank România îşi va consolida baza de capital cu 20 de milioane euro”, a declarat Doros Ktorides, CEO Marfin Bank România.

Marfin Bank este entitate juridică română, reglementată de Banca Naţională a României, şi depozitele sunt garantate în limita a 100.000 de euro de Fondul de Garantare din România. Acţionarul majoritar al băncii, Cyprus Popular Bank (Laiki) a intrat într-un proces de dizolvare, după ce clienţii garantaţi, cu depozite sub 100.000 de euro, au fost transferaţi la Bank of Cyprus, împreună cu cele mai bune active ale băncii. În Laiki au rămas o parte din active, din care cei cu depozite mai mari de 100.000 de euro ar trebui să-şi recupereze o parte mică din pierderile impuse prin decizia autorităţilor de la Nicosia.

Practic, procesul din România, prin care active şi pasive ale Bank of Cyprus au fost transferate la Marfin Bank, a fost invers faţă de cel din Cipru.

Această soluţie a fost aleasă după ce încercările de a vinde sucursala din România au eşuat, şi BNR a insistat să aducă depozitele sub protecţia Fondului de Garantare de la noi.

BNR dă asigurări că Marfin Bank are lichiditate dublă faţă de media sistemului şi o rată de adecvare a capitalului de 16%, de două ori faţă de minimumul oficial cerut de lege de 8%.

La sfârşitul anului trecut, Marfin Bank avea active de 2,58 de miliarde de lei, în scădere cu 7,6% faţă de 2011 şi depozite de la clienţi de 812 milioane de lei, în creştere de la 731 de milioane de lei la sfârşitul anului 2011, se arată în rezultatele financiare ale băncii publicate recent. 31% dintre aceste depozite sunt ale persoanelor fizice şi 69% ale celor juridice.

În 2012, Marfin a înregistrat un profit net de 5,21 de milioane de lei, faţă de 5,8 milioane de lei în 2011.

Marfin Bank are 33 de agenţii şi 339 de angajaţi, la care se vor adăuga şi cei preluaţi de la BoC.