Timp de trei săptămâni, deponenţii Bank of Cyprus nu au avut acces la depozitele lor, şi au putut să retragă doar banii din conturile curente, în limita a 4.000 de lei pe zi.
Banca ar fi trebuit să reia operaţiunile mâine, 23 aprilie 2013, însă e greu de crezut că o va face, în condiţiile în care nu este parafată o înţelegere cu un cumpărător care să preia activele şi pasivele din România.
Oficialii Bank of Cyprus nu au putut să precizeze dacă operaţiunile vor fi reluate mâine, şi spun că vor emite un comunicat prin care să clarifice situaţia băncii în cursul zilei de astăzi.
„Nu vă putem oferi un răspuns în acest moment, vom reveni cu un comunicat oficial în cursul zilei de astăzi”, au declarat oficialii Bank of Cyprus, la solicitarea ECONOMICA.NET.
Banca Centrală a Republicii Cipru a suspendat operaţiunile sucursalei din România a Bank of Cyprus la 1 aprile 2013 timp de o săptămână. Pe data de 8 aprilile, Banca Centrală a decis să prelungească cu două săptămâni suspendarea operaţiunilor BoC, în vederea găsirii unui cumpărător. Având în vedere că Bank of Cyprus România este o sucursală a băncii din Cipru, reglementarea şi controlul acesteia sunt în sarcina autorităţilor de la Nicosia.
Potrvit relatărilor din presă, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank ar fi depus oferte pentru achiziţia afacerii din România a Bank of Cyprus. Însă, Banca Centrală a Ciprului ar fi respins miercurea trecută ofertele pentru că preţul oferit ar fi fost prea mic şi ar căuta alternative de transfer în România a depozitelor de la unitatea locală, care au coborât sub 100 milioane euro.
Bank of Cyprus a intrat într-un proces de restructurare şi consolidare, după ce statul cipriot, împreună cu Troika UE/FMI/BCE a decis să impună piederi de până la 60% pentru depozitele de peste 100.000 de euro la această bancă. Deponenţii garantaţi de la Laiki, a doua cea mai mare bancă cipriotă, au fost transferaţi la BoC, iar cei cu depozite peste prag vor suferi pierderi de peste 60%.