Bank of Cyprus vinde subsidiara din Rusia şi se concentrează pe piaţa din Cipru
Decizia va tăia una dintre legăturile strânse dintre Bank of Cyprus şi piaţa din Rusia. Înainte de criză, banca a atras depozite masive, mai ales de la oligarhii ruşi. Dar majoritatea acestor depozite a fost afectată în 2013, când reprezentanţii FMI, UE, BCE au acceptat să acorde Ciprului un pachet de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar. În schimbul asistenţei financiare, Ciprul a acceptat să închidă a doua mare bancă locală, Laiki Bank, şi, de asemenea, să impună pierderi deponenţilor la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă.
John Hourican a declarat, pentru ‘Financial Times’, că va încerca să caute un nou proprietar pentru Uniastrum Bank, subsidiara din Rusia, care înregistrează pierderi.
În 2008, Bank of Cyprus a plătit 576 de milioane de dolari pentru 80% din Uniastrum. Operaţiunile din Rusia reprezintă mai mult de jumătate din cele 300 de sucursale ale grupului cipriot şi o treime din cei 7.700 de angajaţi. Pe lângă piaţa din Cipru, BoC este prezentă în Rusia, Grecia şi România.
Săptămâna trecută, Bank of Cyprus a raportat primul profit lunar trimestrial din ultimii aproape doi ani. Expunerea băncii la Rusia se ridica la 1,2 miliarde de dolari, la 31 martie 2014.
‘Am lansat tactica pământului pârjolit la subsidiarele băncii din străinătate. Repatriem orice active care nu ajută într-adevăr banca şi care doar ne iau din capital’, a declarat John Hourican.
Acesta a venit la conducerea Bank of Cyprus în octombrie 2013 şi, de atunci, a finalizat vânzarea operaţiunilor din Ucraina, a vândut o participaţie minoritară deţinută la Banca Transilvania din România şi unele credite în Serbia.
Tranzacţiile au majorat indicele de adecvare Tier al Bank of Cyprus la 10,6%, la 31 martie 2014.