‘Atât timp cât epidemia continuă în trei ţări din Africa de Vest – Liberia, Sierra Leone, Guineea -, aceasta va reprezenta în continuare un pericol, nu doar pentru America, dar şi pentru lumea întreagă’, a subliniat el în cursul unei reuniuni la Casa Albă a echipei care are ca misiune organizarea ripostei la virusul Ebola.
‘Suntem departe de rezolvarea problemei în Africa de Vest’, a adăugat el.
‘Vestea bună este că, în anumite zone din Liberia, eforturile noastre, atât cele civile, cât şi cele militare, au un impact real’, a subliniat liderul administraţiei de la Washington, atrăgând atenţia în acelaşi timp asupra creşterii numărului de cazuri în Sierra Leone.
‘În Guineea, cifrele sunt mai puţin importante decât în Sierra Leone sau în Liberia, dar adeseori cazurile sunt în zone foarte izolate, dificil de atins, iar coordonarea internaţională trebuie să se îmbunătăţească’, a continuat el.
Aproape 2.200 de soldaţi americani se află în prezent în Liberia. Iniţial, Pentagonul a prevăzut să trimită 4.000 de militari, însă această cifră va rămâne în cele din urmă sub pragul de 3.000.
‘Ne-am dat seama, acţionând împreună cu Agenţia Americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi cu guvernul Liberiei, că sunt numeroase capacităţi acolo, a căror existenţă nu o cunoaştem’, a explicat generalul Gary Valesky, şeful contingentului american din Liberia.
Cea mai gravă epidemie de Ebola de la identificarea virusului în 1976 s-a soldat de la începutul anului cu 5.177 de morţi din totalul de 14.413 persoane infectate, potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat vineri.