„Nu ne aflăm într-o situaţie în care (serviciile de informaţii americane) scotocesc în e-mailurile cetăţenilor germani, americani, francezi sau altor” persoane, a declarat Obama, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel.
Preşedintele american a apărat totuşi interceptarea datelor telefonice şi electronice la nivel mondial în timp ce programul PRISM al agenţiei americane de supraveghere electronică NSA a generat polemică în Germania, o ţară marcată de subiectul spionajului, căruia i-au căzut victime numeroşi cetăţeni ai fostei Republici Democrate Germane (RDG).
Obama a precizat că supravegherea mijloacelor de comunicare telefonice şi electronice a „salvat vieţi”, cel puţin 50 de atacuri fiind dejucate datorită lor, nu doar în Statele Unite, dar şi în lume, mai ales în Germania.
El a menţionat, de asemenea, că atingerile aduse vieţii private au fost foarte limitate, iar toate operaţiunile de supraveghere au fost supervizate de un tribunal.
La rândul său, cancelarul Angela Merkel, care a crescut în RDG, a dat asigurări că discuţia cu privire la acest subiect a fost „foarte lungă”, „foarte completă” şi va „continua”.
Germania a obţinut „informaţii importante”, datorită serviciilor americane, a recunoscut cancelarul, afirmând că schimburile de informaţii între serviciile germane şi americane vor avea loc în continuare.
„Internetul este pentru noi toţi un teren necunoscut”, care oferă „noi posibilităţi pentru inamicii statului nostru de drept să pună în pericol modul nostru de viaţă”, a adăugat ea.
Merkel a subliniat, de asemenea, că problema utilizării mijloacelor adecvate şi proporţionale rămâne „importantă”.
Barack Obama şi Angela Merkel s-au pronunţat pentru un echilibru între protejarea populaţiei faţă de ameninţările teroriste şi apărarea vieţii private a cetăţenilor.