‘Vrem să producem un cod care să unifice dispoziţiile celor patru tipuri de alegeri plus referendumul, să dea o mai mare claritate prevederilor legale în ceea ce priveşte finanţarea. Partidele se plâng – şi e adevărat – că dispoziţiile sunt uneori obscure în redactarea lor, în cadrul legislativ actual, şi cei care lucrează la partide au adesea nevoie de asistenţă şi de lungi explicaţii dacă pot sau nu pot, potrivit legii, să facă o anumită cheltuială. Legile trebuie să fie cât mai simple, mai clare şi mai cu putinţă de înţeles de către oricine. Trebuie să se apropie foarte mult de limbajul natural. Deci acesta este obiectivul meu prioritar pentru anul care vine’, a precizat Barbu, într-o declaraţie acordată presei cu ocazia celei de-a 3-a Adunări Generale a Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB).
El a menţionat că AEP îşi doreşte ca în termen cât mai scurt să pună acest cod la dispoziţia Parlamentului, în vederea dezbaterii şi adoptării.
‘Se întâmplă ca alegerile din România, care sunt de patru feluri – locale, europene, parlamentare şi prezidenţiale; adăugăm şi referendumul, un al cincilea tip de scrutin – să fie organizate potrivit unor legi diferite. Inclusiv nivelul infrastructural, deci cel tehnic – care face obiectul conferinţei de astăzi – e foarte diferit. De pildă, în legile care prezidează alegerile europene sau referendumul, Autoritatea nu este pomenită, pentru că ele datează dinaintea construirii Autorităţii. Deci, dacă ar fi să ne luăm după litera legii, noi nu ar trebui să facem nimic, ceea ce ridică mari probleme cu privire la modul în care efectiv vor fi organizate consultări de acest tip: alegeri pentru Parlamentul European sau referendumul’, a arătat el.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Daniel Barbu, a preluat, joi, conducerea Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB), pentru un mandat de doi ani.