Barbu, despre impozitarea în trepte: FMI nu va fi de acord dacă nu se găsesc bani

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, duminică, referitor la reducerea CAS şi impozitarea în trepte anunţată de către premierul Victor Ponta, că FMI nu va fi de acord cu aceste măsuri dacă nu se vor găsi venituri pentru a susţine acest efort bugetar.
Economica.net - Dum, 13 mai 2012, 10:47
Barbu, despre impozitarea în trepte: FMI nu va fi de acord dacă nu se găsesc bani

Prezentă la un eveniment electoral, alături de candidatul PDL la Primăria Capitalei, Silviu Prigoană, Sulfina Barbu, care candidează din partea PDL la Primăria Sectorului 4, a afirmat că, prin ceea ce promite, Guvernul Ponta nu face altceva decât să amâne pentru 2013 toate măsurile pe care şi le asumase înainte de a veni la putere.

„A spus că a doua zi după ce vine la guvernare va reduce TVA la alimente, va reduce CAS cu cinci puncte procentuale, va da banii înapoi bugetarilor. Observăm că au constatat acum că este criză, şi nu doar în România, ci şi în Europa. Astăzi nu sunt fezabile aceste măsuri, pentru că orice reducere de venituri presupune o reducere de cheltuieli, iar dacă discutăm de impozitarea progresivă, categoric PDL nu este de acord cu modificarea cotei unice de impozitare care a adus României şi mai mulţi bani la buget şi şi-a dovedit succesul încă din 2005”, a spus fostul ministru al Mediului.

Potrivit Sulfinei Barbu, premierul Ponta trebuie să explice de unde va completa veniturile la bugetul de stat prin aceste reduceri anunţate.

„Este posibilă o reducere a CAS numai printr-un număr mai mare de locuri de muncă şi acest lucru trebuie să se întâmple în următoarea succesiune: trebuie să vii cu măsuri pentru susţinerea mediului de afaceri şi să creşti numărul locurilor de muncă şi apoi, ulterior, poţi merge cu o reducere a contribuţiilor la asigurările de sănătate, sociale”, a menţionat aceasta.

Referitor la un accept din partea instituţiilor internaţionale pentru aceste măsuri, Sulfina Barbu a arătat că, din ceea ce ştie, din discuţiile şi negocierile pe care democrat-liberalii le-au avut cu FMI, „nu ar fi de acord fără certitudinea că există venituri din altă parte”.

„Dacă reduci o contribuţie, trebuie să introduci o altă taxă sau să creşti o altă contribuţie, altfel nu este fezabil, pentru că reducerea veniturilor implică şi reducerea cheltuielilor. Nu sunt capabili nici să spună de ce nu fac reîntregirea salariilor cu 16%, aşa cum se discutase iniţial cu Fondul Monetar Internaţional”, a acuzat deputatul PDL.

Potrivit Sulfinei Barbu, Guvernul Ungureanu negociase cu FMI şi cu instituţiile internaţionale reîntregirea salariilor cu 16%.

„Este inexplicabil de ce Guvernul Ponta vine acum şi spune că reîntregeşte salariile doar cu 8 procente, şi nu cu 16 procente”, a mai afirmat deputatul PDL.

În privinţa restituirii către pensionari a banilor reţinuţi ilegal pentru asigurările de sănătate, Sulfina Barbu a menţionat că, dacă s-ar considera aceşti bani ca plată în avans, cu siguranţă, pensionarii, nemaiplătind această contribuţie la asigurări până la stingerea sumei pe care au plătit-o în avans, vor primi bani în plus.

„Asta presupune o contribuţie de la bugetul de stat la cel de pensii echivalentă. Şi astăzi, şi în anii trecuţi, bugetul de pensii are deficit, de 3,6 miliarde de euro pe an. Din bugetul de stat merg aceşti bani către bugetul de pensii. Nu există nicăieri o rezervă, bugetul de pensii nu are un excedent. Dacă nu au înţeles cei de la USL, e foarte grav, şi vin cu aceste bâlbâieli privind restituirea banilor în trei, şase luni”, a mai declarat Sulfina Barbu.

Introducerea cotelor diferenţiate de impozitare pe salariu, reducerea CAS la angajator şi aplicarea unei TVA diferenţiate la produse agro-alimentare vor avea efect negativ asupra bugetului, care va fi însă acoperit prin restrângeri de cheltuieli inclusiv ale Fondului de rezervă, spune premierul Ponta

„De la 1 ianuare 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16%, pentru societăţile comerciale şi persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom încerca aplicarea celorlalte două cote, de 12% şi 8%, Va fi, dacă vreţi, o cotă socială, iar efectul pe buget este unul negativ. Vor fi însă şi măsuri cu impact pozitiv asupra bugetului, în primul rând terminăm pentru totdeauna cu povestea Fondului de rezervă al Guvernului folosit pentru finanţarea diverselor acţiuni. Nu îl desfiinţăm, dar va fi folosit numai pentru situaţii de urgenţă, conform prevederilor legale, nu pentru finanţarea o dată la două luni a propriilor primari şi preşedinţi de consilii judeţene”, a spus Ponta, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV.

Te-ar mai putea interesa și
Dezastru pe piața auto europeană, producătorii și componentiștii închid o multitudine de fabrici
Dezastru pe piața auto europeană, producătorii și componentiștii închid o multitudine de fabrici
Companiile de automobile prezente pe piața auto din Europa au anunțat închideri de fabrici și disponibilizări mari în timp ce se confruntă cu cererea slabă, costurile ridicate, concurența......
“Patriotismul economic”, noul concept al Guvernului Ciolacu. Ce înseamnă și ce ar urma să se întâmple
“Patriotismul economic”, noul concept al Guvernului Ciolacu. Ce înseamnă și ce ar urma să se întâmple
Programul de  guvernare al noului Exevutiv Ciolacu, publicat și în Monitorul Oficial, are și o prevedere despre care ...
Vreme de stat în casă de Crăciun în București. Va ploua însemnat cantitativ în următoarele două zile
Vreme de stat în casă de Crăciun în București. Va ploua însemnat cantitativ în următoarele două zile
Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, în următoarele două zile, iar vântul va avea ...
Record anual la BVB. Românii au investit 3,3 miliarde de euro în titlurile de stat pentru populație FIDELIS
Record anual la BVB. Românii au investit 3,3 miliarde de euro în titlurile de stat pentru populație FIDELIS
Prin intermediul celor șase oferte derulate în acest an la BVB, Ministerul Finanțelor a atras de la populație o sumă ...