Barbu: Guvernul a decis prelungirea până la 15 iunie a perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spaţii protejate

Economica.net
24 05. 2018
rosii_tomate_4567876_10119200

‘Pe ordinea de zi suplimentară a fost o iniţiativă venită de la Ministerul Agriculturii, este de fapt o prelungire a unui termen în ceea ce priveşte valorificarea producţiei pentru producătorii de tomate. Este o veste bună pentru aceştia. Termenul a fost prelungit până la 15 iunie 2018, termenul de valorificare a tomatelor cultivate în spaţii protejate. A fost luată această decizie, având în vedere că în lunile februarie şi martie temperaturile au fost extrem de scăzute, au fost ninsori abundente în zona României şi din cauza acestor fenomene meteorologice creşterea şi dezvoltarea răsadurilor şi replantarea acestora a fost dificilă’, a precizat Nelu Barbu, după şedinţa de Guvern.

Potrivit lui Barbu, Ministerul Agriculturii a făcut această propunere pentru a ajuta fermierii. Iniţial, termenul era 31 mai, a mai spus Barbu.

Guvernul a completat, astfel, art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 943/2017 pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate’, pentru anul 2018, precizează un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Programul guvernamental de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate se află în al doilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din producţia autohtonă începând cu luna mai şi până în decembrie. În acest fel, producătorii vor fi încurajaţi să obţină produse de calitate, competitive, furnizând tomate autohtone în perioada de extrasezon. Numărul fermierilor care valorifică producţia în pieţe la această dată este de 2.154, dintr-un total de 11.987 înscrişi în program, ceea ce reprezintă 18 % din total, menţionează sursa citată.

Condiţiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an sunt: să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp; să obţină o producţie de minimim 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în sere şi solarii, mai menţionează sursa citată.