„În mod cert nu este un lucru bun, având în vedere că oamenii se vor aştepta să nu existe îmbunătăţiri ale politicii economice şi nici o reluare a angajamentului cu FMI. Rezultatul final pare un ecou a ceea ce am văzut în ţările vecine în privinţa unei îndepărtări generale de partidele care promovează austeritatea”, a afirmat Koon Chow, analist la Barclays, pentru Reuters.
Căderea Guvernului va stârni în rândul investitorilor temeri legate de direcţia politicilor adoptate, a afirmat şi Peter Attard Montaldo, analist la grupul financiar japonez Nomura.
„Va trezi îngrijorare în rândul investitorilor referitor la direcţia politicilor. Binenţeles, România este legată de programul FMI, dar vor exista, probabil, cel puţin unele schimbări de atitudine”, a spus Montaldo.
Analistul Bancpost Mihai Pătrulescu consideră că prăbuşirea Guvernului nu va fi, probabil, urmată de presiune financiară, iar Banca Naţională a României va continua ciclul de relaxare a politicii monetare.
„Politica monetară ar trebui să rămână independentă de ceea ce se întâmplă cu Guvernul. Iar USL a afirmat că va susţin acordul cu FMI. Nu cred că o presiune financiară majoră trebuie să urmeze căderii Guvernului. Cel mai probabil, banca centrală va continua ciclul de relaxare. Întrucât rezultatul a fost neaşteptat, leul s-a depreciat faţă de euro, dar volatilitatea va fi pe termen scurt. Totul depinde dacă Băsescu va înlocui curând Guvernul sau va aştepta”, a spus el.
Guvernul condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis vineri, în urma unei moţiuni de cenzură a opoziţiei, care a trecut cu 235 de voturi „pentru”.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat pentru MEDIAFAX, că misiunea de evaluare a FMI, Comisia Europeană şi Băncii Mondiale va întrerupe negocierile cu autorităţile române, dar va continua discuţiile tehnice atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice, urmând să mai stea în ţară cel puţin câteva zile.