Barna: Obiectivul este să mai relaxăm din restricţii, dacă se poate din luna iunie

06 04. 2021
amenda_politie_4850968_25585800

„Premierul a exprimat preocuparea care există în cadrul Guvernului de a adapta permanent măsurile cât de bine la realitatea pandemică. Este o dorinţă, un obiectiv pe care îl avem cu toţii ca, într-un termen cât mai scurt, dacă se poate de la nivelul lunii iunie, să mai relaxăm o parte dintre aceste restricţii, în funcţie de care va fi stadiul pandemiei şi care vor fi cifrele şi la ATI şi spital şi numărul de teste pozitive. (…) Măsurile sunt dintre cele care există în momentul de faţă: cele legate de orele de funcţionare a magazinelor, cele legate de aceste intervale de restricţii care sunt în momentul de faţă în funcţiune. Vedem că am reuşit să ajungem într-o zonă de plafon şi asta este o veste cumva îmbucurătoare, sperăm să rămânem cât de puţin pe acest plafon şi apoi cifrele să înceapă să scadă”, a afirmat Barna, după şedinţa coaliţiei guvernamentale.

El a fost întrebat dacă persoanele vaccinate anti-COVID ar putea să aibă anumite facilităţi pe baza certificatului verde.

„România nu trăieşte într-o insulă în mijlocul oceanului, suntem un stat european şi suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi – ca să folosesc o reclamă cunoscută. Ne vom adapta faţă de ceea ce se întâmplă şi în celelalte ţări europene. E foarte clar că, pe măsură ce va creşte numărul persoanelor vaccinate şi campania de vaccinare vedem că merge bine, România este printre ţările fruntaşe pe această linie, odată cu evoluţia şi creşterea numărului de persoane vaccinate vor putea apărea facilităţi pentru persoanele care pot dovedi prin vaccinare, fie prin test sau prin certificat de anticorpi că nu reprezintă un pericol pentru comunitate şi atunci ar putea să existe acest gen de facilitate la anumite evenimente-test ,cum am văzut că se experimentează şi în alte state. (…) Este varianta logică. Aici nu este o chestiune de acord sau de dezacord. Pe măsură ce vom fi din ce în ce mai multe persoane vaccinate, care nu mai reprezintă un risc pentru comunitate, putem să începem să ne reîntoarcem la activităţile funcţionale pe măsuri concrete”, a răspuns liderul USR PLUS.

Barna a menţionat că există o distincţie între certificatele care pot fi obţinute prin vaccinare anti-COVID, testare sau existenţa anticorpilor la coronavirus. „Discuţia este dacă vom reuşi printr-un cod pe telefon mobil, un QR cod de exemplu, să legăm aceste modalităţi de certificare a faptului că nu mai reprezinţi un risc între statele europene sau fiecare stat va adopta propriile mecanisme: că duci certificatul pe care ţi l-au dat la vaccinare (…) sau altă formulă. Este o adaptare la contextul european. Ne vom adapta şi noi astfel încât să uşurăm de fapt povara de probă a fiecărui cetăţean care spune: trebuie să fac o deplasare sau ceva de genul acesta”, a spus vicepremierul.