Aflat în studioul România TV, ministrul Mediului a declarat astăzi că „în 10 – 15 ani în România nu se va mai pune pe piață nicio mașină cu motor diesel sau pe benzină. Totul se va transforma în niște scheme financiare de contribuție sau beneficii. Cine nu îndeplinește normele va plăti, iar cei care vor să le îndeplinească vor fi sprijiniți financiar. Vom fi obligați să respectăm anumite standarde de emisii de CO2. Va exista un fond social de climă care va ajuta acele gospodării, acei oameni sau acele companii care nu pot îndeplini anumite condiții astfel încât să le poată îndeplini”.
Oficialul a menționat și că România nu poate a scăpa de măsurile de descurajare a utilizării de mașini vechi. „Nu vorbim despre cei care nu pot, din punct de vedere social, să își cumpere mașină nouă, ci despre foarte multe persoane care și-ar permite o mașină nouă mai puțin poluantă cu cilindree mai mică și de o altă clasă. Trebuie descurajați cei care doresc mașini vechi cu motoare mari. Prin impozite. Statul român trebuie să crească impozitul la aceste mașini”.
Ministrul consideră că, în acest context, „cei care sunt sensibili din punct de vedere social trebuie susținuți. Trebuie ajutați de stat să cumpere o mașină nouă. Acest echilibru trebuie creat prin noi măsuri. Suntem obligați prin asumarea făcută în PNRR să găsim soluții de întinerire a parcului. Acolo, în contrapartidă pentru susținerea investițiilor în autostrăzi ni s-a impus să găsim soluția de a întineri parcul auto. Avem deja discuții la nivelul guvernului, la nivelul ministerelor de resort. Reducerea numărului de mașini peste 15 ani este un prim pas foarte important. În paralel, inclusiv din fondul acela social de climă, să venim în completarea programelor naționale și astfel să întinerim parcul auto”.