Potrivit studiului, lansat luni seară în foaierul Aulei Ministerului Culturii, în condiţiile existenţei unei infrastructuri muzeale ample, mai diversificată decât în restul ţării, care ar trebui să influenţeze în mod direct comportamentul de vizitare şi frecvenţa de vizitare, numărul vizitatorilor de muzee din Bucureşti este la un nivel apropiat de cel al vizitatorilor la nivel naţional. Potrivit datelor obţinute, 20% dintre respondenţi au făcut cel puţin o vizită la muzeu în ultimul an, scrie Agerpres.
Vizitarea muzeelor şi a caselor memoriale în Bucureşti are însă un caracter ocazional şi este o activitate pe care foarte puţini respondenţi o repetă în decursul unui an, procentele nefiind astfel încurajatoare pentru profesioniştii din muzee. Astfel, barometrul evidenţiază că 56% nu desfăşoară niciodată astfel de activităţi, doar 9% au mers o dată la un muzeu sau la o casă memorială în ultimul an, 7% au mers de două ori şi doar 4% de mai multe ori.
De asemenea, înaintarea în vârstă reprezintă un factor care influenţează în sens negativ frecventarea muzeelor: doar 9% dintre cei care au vizitat un muzeu în ultimul an au peste 65 de ani.
Ca şi în cazul celorlalte tipuri de consum cultural, tinerii vizitează muzee într-o măsură mai mare decât alte categorii de vârstă, cel mai ridicat procent se regăseşte în rândul lor (38%), aspect ce poate fi corelat cu dimensiunea educaţională a muzeelor, mai precizează sursa citată.
Publicaţie a Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, ‘Barometrul de Consum Cultural 2014. Cultura, între global şi local’ oferă, conform INCFC, informaţii despre dinamica valorilor şi practicilor din societatea românească de astăzi, despre modul în care populaţia se raportează la sectorul cultural, devenind un instrument esenţial în dezvoltarea strategiilor locale şi regionale.