România nu a fost inclusă în eşantionul de ţări studiate.
În 22 din cele 28 de ţări participante la sondaj, media nu mai prezintă încredere. Pierderea încrederii în a patra putere a ţării e provocată în primul rând de scăderea semnificativă a a încrederii în platforme media, în special în motoarele de căutare şi social media. 63% dintre respondenţi spun că nu ştiu cum să deosebească jurnalismul de calitate de zvonuri sau ştiri false sau dacă o anumită ştire a fost sau nu realizată de o instituţie media respectabilă. Lipsa încrederii în media a dus de asemenea la imposibilitatea de a identifica adevărul (59%), de a avea încredere în liderii guvernamentali (56%) şi în mediul de business (42%).
Scăderea Încrederii din SUA este generată de o puternică lipsă de încredere în guvern, care a scăzut cu 14 puncte, ajungând la nivelul de 33% în rândul publicului larg, şi cu 30 de puncte ajungând la nivelul de 33% în rândul publicului informat.
Mediul de afaceri, media şi organizaţiile nonguvernamentale au înregistrat şi ele scăderi ale nivelului de încredere, cu 10 – 20 de puncte. Aceste scăderi au eliminat diferenţa de 21 de puncte la nivelul încrederii dintre publicul larg şi cel informat din SUA.
Încrederea în social media a scăzut
„Într-o lume în care elementele de fapt sunt sub asediu, sursele verificate se dovedesc a fi mai importante ca niciodată”, spune Stephen Kehoe, Global Chair, Reputation. „Există probleme de credibilitate atât pentru platforme, cât şi pentru surse. Încrederea oamenilor în ele se prăbuşeşte, lăsând în urmă atât un vid cât şi o oportunitate pentru experţi să umple aceste goluri.”
Lumea se aşteaptă ca mediul de afaceri sa fie un agent al schimbării. Angajatorul reprezintă noul spaţiu sigur în ceea ce priveşte guvernanţa globală, având în vedere faptul că 72% dintre respondenţi susţin că au încredere în propria companie, iar 64% cred că o companie poate lua măsuri care să crească profitul şi să aducă beneficii socio-economice comunităţilor în care activează.
Faţă de 2017, credibilitatea CEO-ului a crescut cu 7 puncte
În ultimul an, credibilitatea CEO-ului a crescut semnificativ cu şapte puncte, până la 44%, după ce o serie de lideri din lumea de afaceri au luat poziţie faţă de problemele cotidiene. Aproape două treimi dintre respondenţi declară că vor ca directorii executivi să preia iniţiativa privind schimbarea politicilor publice, în loc să aştepte guvernul, care se situează în prezent, în 20 de ţări, din punctul de vedere al încrederii în mod semnificativ sub afaceri, în 20 de ţări. Această încredere sporită vine cu noi aşteptări; consolidarea încrederii (69%) ocupă acum locul 1 în rândul priorităţilor directorilor executivi, depăşind realizarea de produse şi servicii de înaltă calitate (68%).
Alte descoperiri cheie ale Barometrului încrederii 2018 includ:
Jumătate dintre cei chestionaţi declară că interacţionează cu mass-media mai puţin de o dată pe săptămână, în timp ce 25% au spus că nu citesc deloc mass-media, pentru că este prea neplăcut. Majoritatea respondenţilor consideră că organizaţiile de ştiri se concentrează prea mult asupra: atragerea unui număr mare de cititori (66%), asupra ştirilor senzaţionaliste (65%) şi asupra politicii (59%).
Corina Vinţan, CEO Links Associates,companie românească de comunicare strategică, specializată în public affairs, relaţii publice, management de criză şi consultanţă de business, spune că rezultatele Barometrului de încredere al Edelman pentru 2017 se aplică foarte bine şi României, chiar daca ţara noastră nu a fost inclusă în eşantionul de ţări studiate. Şi România urmează acest trend al neîncrederii în instituţiile mass-media, „mai cu seamă în ultima perioadă, când nivelul de ştiri false a atins un nivel îngrijorător”.
„Pe de altă parte, creşterea nivelului credibilităţii CEO-ului în acest an, în 20 de ţări, reprezintă un semnal bun pentru mediul de afaceri şi am putut observa acest trend şi în România, unde din ce în ce mai mulţi oameni au încredere că mediul de business şi societatea civilă pot aduce schimbări majore în societate. Un factor important al creşterii nivelului de încredere în CEO este calitatea serviciilor de consultanţă. Acest fapt ne bucură, pe noi, consultanţii, şi vine să confirme că ne-am îndeplinit cu succes misiunea în 2017, aceea de a transforma organizaţiile şi brandurile în agenţi de schimbare”, declară Corina Vinţan.