Barometrul Industrial: Creşterea în industrie a fost mai slabă în aprilie comparativ cu martie

Economica.net
24 05. 2018
industrie_56787654_40371100

‘Aproape toţi indicatorii măsuraţi de Barometru s-au depreciat, iar volatilitatea mare din primele patru luni ale anului ridică întrebarea dacă pierderile de viteză semnalează vremuri tulburi sau reculuri temporare. Datele par să indice o slăbire a cererii curente interne şi externe, dar încrederea managerilor în cererea viitoare rămâne stabilă’, susţin autorii cercetării.

În fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametri au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Volumul producţiei a coborât de la 65 de puncte în martie la 60 în aprilie. Totuşi, volumul activităţii din primele patru luni ale anului rămâne ceva mai ridicat decât volumul din perioada similară a anului trecut.

‘Stocurile au urcat de la 46 la 50, probabil pe seama activităţii mai ridicate din luna martie. Va fi interesant de văzut în ce direcţie vor evolua stocurile în luna mai – scad, cresc sau rămân la fel. Ideal ar fi ca stocurile să nu crească atunci când comenzile scad’, se spune într-un comunicat al IRSOP şi SNSPA.

Comenzile noi au scăzut de la 63 la 59. Este vorba de toate comenzile noi, indiferent dacă sunt interne sau externe. Pentru creşterea activităţii, scăderea comenzilor are exact efectul ‘vântului care suflă din faţă’, avertizează autorii Barometrului.

Comenzile pentru export au scăzut şi ele de la 58 la 55. O valoare medie pe primele patru luni ale anului 2018 şi 2017 arată că la începutul acestui an exportul industrial (scor 56) a fost mai slab decât în lunile ianuarie-aprilie 2017 (scor 60). Scăderea ar putea proveni de la încetinirea ratei de creştere din zona Euro în primele patru luni ale anului curent. Importurile de materii prime au scăzut şi ele de la 65 la 57, probabil în contextul reducerii comenzilor interne şi externe.

Numărul angajaţilor a arătat o uşoară tendinţă de creştere de la 48 în decembrie 2017 la 56 în martie, dar a scăzut la 52 de puncte în aprilie. Totuşi, în ansamblu, numărul angajaţilor rămâne relativ inelastic în raport cu fluctuaţiile comenzilor şi ale volumului de producţie din industrie.

‘În consecinţă, sunt puţine speranţe de mărire a veniturilor bugetare pe seama creşterii numărului de salariaţi’, afirmă autorii studiului.

Costurile de producţie par să se fi oprit din tendinţa uşoară de scădere de la 74 în ianuarie la 69 în martie. În aprilie au urcat din nou cu un punct (70). Pe primele patru luni ale anului, costurile au fost mai mari decât în ianuarie-aprilie 2017.

Preţurile încasate de firme au rămas pe loc, la 60 de puncte faţă de martie, uşor mai reduse decât în ianuarie şi februarie, dar, în ansamblu, puterea firmelor de a stabili un preţ convenabil pentru produsele lor a fost ceva mai mare decât în 2017.

Potrivit Barometrului Industrial, cheltuielile de capital rămân în continuare ‘subţiri’ şi relativ imobile: 57 în martie şi 56 în aprilie, adică exact valoarea medie a indicatorului pe 42 de luni, observându-se înclinaţia destul de redusă a firmelor de a investi în capital productiv. Pentru mulţi manageri, perspectiva rentabilităţii investiţiei este probabil mai mică decât costurile de atragere a finanţării.

În ceea ce priveşte aşteptările, indexul de optimism al managerilor a rămas la aceeaşi valoare ca şi în martie – 66 de puncte, cu 5 puncte mai puţin decât în ianuarie. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare, dar dacă aşteptările nu cresc şi nu scad, ci rămân pe loc, înseamnă că managerii nu reuşesc să estimeze foarte exact în ce direcţie se îndreaptă lucrurile în viitor.

Barometrul lunar prezintă activitatea din industrie în luna aprilie 2018 şi este realizat de IRSOP şi SNSPA – Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 18-21 mai 2018.