Baronul Roibu de la Oltchim: Să se facă intervenţii la Petrom şi Electrica

Directorul Oltchim Constatin Roibu a cerut şi spune că a şi primit sprijinul statului pentru a obţine reeşalonări de datorii şi amânări ale termenelor de plată la companii de stat şi private care sunt furnizori ai combinatului chimic. Sindicatul vorbeşte şi el pe limba lui Roibu şi cere alte garanţii de la statul român.
Florin Cojocaru - lun, 20 aug. 2012, 21:17
Baronul Roibu de la Oltchim: Să se facă intervenţii la Petrom şi Electrica

Directorul Oltchim Constantin Roibu vrea ca statul să-i dea mulţi bani şi să-i scutească compania pe care o conduce de sute de milioane de euro datorii. Mai vrea şi ca Ministerul Economiei să-i faciliteze anumite reeşalonări ale unor datorii atât către companii de stat cât şi private. Totul cât se poate de repede, înainte de privatizarea Oltchim care trebuie făcută în 15 septembrie.

Pe de altă parte, sindicatul Oltchim vrea aceleaşi lucruri pe care le vrea şi Roibu, membrii lui apreciind, într-o adresă către Minister, că „liniştea socială” din judeţele Argeş şi Vâlcea depinde de satisfacerea doleanţelor lor.

Într-o situaţie trimisă la sfârşitul lui mai la Ministerul Economiei şi obţinută de ECONOMICA.NET în care se prezintă starea combinatului vâlcean şi perspectivele sale, ultimul capitol se numeşte „Măsurile stringente necesare în perioada imediat următoare pentru care Oltchim solicită sprijin”. În cadrul acestui capitol Roibu cere Ministerului să intervină în favoarea Oltchim la mai multe companii.

Prima măsură cerută de Roibu poartă numele „Intervenţii la EximBank pentru a acorda Oltchim un credit în sumă de 40.000.000 de euro, pe termen de 3 ani, pentru finanţarea activităţii de producţie”.

O altă măsură ar fi conversia în acţiuni a creanţei AVAS de 1,1 miliarde de lei cu tot cu dobânzi şi penalităţi.

O altă măsură poartă numele „Intervenţii la S.C. Electrica Furnizare, furnizorul de energie electrică”. Aici, Roibu ar vrea ca Ministerul să obţină de la Electrica prelungirea cu încă un an a contractului de furnizare de electricitate care expiră în 30 septembrie 2012 şi amânarea pentru după privatizarea Oltchim a constituirii garanţiei bancare solicitate de furnizor. Tot de la Electrica, Oltchim şi Roibu ar vrea să se accepte plata la 30 de zile a facturilor, actualul termen fiind de 7 zile.

Electrica este cel mai mare creditor al Oltchim după stat având o creanţă neîncasată de 130 de milioane de euro.

O altă „intervenţie” cerută de Roibu este la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, singurul furnizor de cărbune pentru CET Govora căreia ar trebui să i se acorde un termen de plată de 120 de zile la livrările de cărbune pentru a nu întrerupe livrările de abur industrial către Oltchim.

„Intervenţiile” deja amintite sunt la companii de stat. Directorul Oltchim mai dorea, însă, ca Ministerul să-şi folosească influenţa de care dispune la Petrom pentru ca aceasta să reeşaloneze pentru 31 martie 2013 plata pentru 6.958.448 euro, scadentă la 30 iunie 2012. Pe lângă această sumă, Oltchim mai are de achitat la Petrom încă 6 milioane de euro în două rate: jumătate la 30 septembrie 2012 şi cealaltă jumătate în 31 decembrie 2012.

O ultimă dorinţă a lui Roibu era ca la Minister să se înfiinţeze o echipă care să negocieze cu Petrom vânzarea Rafinăriei Arpechim către Oltchim, „ca opţiune oferită viitorului proprietar al Oltchim”.

Contactat de ECONOMICA.NET, Constantin Roibu a precizat că multe din cerinţele sale au găsit sprijin la Minister. „Cu sprijinul statului, am obţinut reeşalonarea la Petrom şi am rezolvat şi problema cu CET Govora. Documentaţia pentru creditul de 40 de milioane de euro a fost depusă şi aşteptăm aprobarea. Înainte de privatizare. După, ce să mai facem cu ei?”, a spus Roibu.

….dacă vreţi să fie linişte

„Intervenţiile” lui Roibu erau cerute la sfârşitul lunii mai. Săptămâna trecută, sindicatul Oltchim a transmis o adresă la Ministerul Economiei în care cere aproximativ aceleaşi lucru ca şi Roibu în mai.

Astfel Sindicatul Liber Oltchim Rm. Vâlcea roagă „să se dispună ca privatizarea SC Oltchim să se facă numai în anumite condiţii”.

O primă condiţie este ca, înainte de privatizare, să se majoreze capitalul social prin conversia creanţei AVAS în acţiuni.

„Este necesar ca Oltchim să preia Rafinăria Arpechim Piteşti de la Petrom”, este a doua condiţie cerută de sindicalişti.

A treia este ca statul să găsească mijloacele prin care să se permită Oltchim să acceseze un credit de 40 de milioane de euro necesar asigurării capitalului de lucru şi plăţii salariului. „În prezent, Oltchim nu mai dispune de capital de lucru necesar programului de producţie şi plăţii salariului”, se arată în adresa sindicatului Oltchim.

Sindicaliştii mai vor şi alte lucruri de la stat. Ei ar vrea să fie înscris în contractul cu viitorul proprietar al combinatului că acesta trebuie să preia integral personalul salariat iar, dacă vor exist restructurări, acestea să se facă numai cu acordul Sindicatului. Mai mult, viitorul patron ar trebui să crească, într-un an de la cumpărarea combinatului, salariile până la un nivel mediu de 1.500 de euro, la nivelul companiilor europene din domeniu. Alte condiţii sunt păstrarea cantinei, policlinicii, a căminelor de nefamilişti şi sprijinirea cluburilor sportive existente.

În încheierea adresei, sindicaliştii cer ca privatizarea Oltchim să fie deschisă iar ei să fie informaţi permanent „pentru a se evita tensiunile sociale în societate”. Dacă Ministerul se va conforma, sindicaliştii promit că totul va fi bine „Dacă privatizarea va fi reuşită iar viitorul acţionar majoritar va respecta solicitările angajaţilor, Oltchim se va dezvolta pe viitor şi cele două judeţe Vâlcea şi Argeş nu vor fi afectate din punct de vedere social”.

Calendarul actual de privatizare Oltchim arată că statul trebuie să facă conversia creanţei AVAS în acţiuni până în 11 septembrie. Depunerea ofertelor pentru achiziţionare pachetului majoritar se va face în 13 septembrie iar în 15 septembrie se va şti câştigătorul. 

Vezi aici ce se întâmplă dacă termenul pentru privatizare se decalează

Oltchim are datorii totale de circa 720 de milioane de euro dintre care cea mai mare parte sunt la stat.

Constatin Roibu este director al Oltchim din 1991. În mandatul său, compania a acumulat constant pierderi. Anii cu profit au fost foarte puţini.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea economiei, dar, spun criticii, ar putea alimenta inflaţia, transmite......
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...