Barroso către Putin: Doar UE şi Ucraina au dreptul de a modifica textul Acordului de asociere

Economica.net
01 10. 2014
65_28794200

‘Acordul de asociere rămâne un document bilateral şi, în conformitate cu normele internaţionale, orice modificare în textul acestuia ar putea fi operată la cererea uneia dintre părţi doar cu acordul celeilalte’, a explicat Barroso.

Preşedintele în exerciţiu al CE a exprimat deschiderea UE de a continua consultările trilaterale (Ucraina-CE-Rusia) în vederea punerii în aplicare a Acordului de asociere UE-Ucraina, pentru că tocmai astfel de consultări pot duce la un acord asupra unor astfel de amendamente. ‘Suntem gata să continuăm discuţiile despre cum am putea înlătura aşa-zisele urmări negative pentru economia rusă cauzate de punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Ucraina’, notează Barroso.

În acest context, Barroso a salutat înţelegerea înregistrată la ultima reuniune trilaterală ministerială din 12 septembrie, de la Bruxelles, conform căreia punerea în aplicare a regimului de liber schimb dintre UE şi Ucraina trebuie să fie amânată până la 31 decembrie 2015.

Barroso a subliniat că această decizie ‘a devenit parte a pachetului privind reglementarea paşnică a situaţiei din Ucraina, cu respectarea integrităţii sale teritoriale şi a dreptului său de a-şi decide soarta’.

Totodată, preşedintele în exerciţiu al CE a evaluat în mod critic ‘adoptarea de către guvernul Rusiei a legii privind introducerea de noi bariere comerciale la adresa Ucrainei’. ‘Aplicarea acestei legi va contraveni deciziei (înregistrate în timpul negocierilor trilaterale din 12 septembrie) de a amâna punerea în aplicare a unei părţi (a celei privind liberul schimb) din Acordul de asociere UE-Ucraina’.

‘Vreau să subliniez că propunerea privind amânarea (până la 31 decembrie 2015 a) aplicării temporare a acordului de liber schimb (parte a celui de asociere) cu menţinerea (de către Ucraina) a regimului de liber schimb în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI) a fost convenită şi introdusă în declaraţia ministerială’, a scris Barroso, în scrisoarea sa de răspuns adresată lui Putin.

Anterior, Kremlinul a confirmat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis la 17 septembrie o serie de scrisori către parteneri europeni ai Rusiei, în care îşi exprima îngrijorarea cu privire la punerea în aplicare a Acordului de asociere, în special a părţii sale comerciale (acordul de liber schimb), dintre UE şi Ucraina.

”Pot să confirm că astfel de scrisori privind posibilele consecinţe pe care le poate avea Acordul de asociere UE-Ucraina au fost trimise liderilor unei serii de ţări, inclusiv Ucrainei, şi conducerii Comisiei Europene’, a declarat consilierul preşedintelui rus Putin, Iuri Uşakov, comentând informaţia apărută în mass-media privind scrisoarea trimisă de Putin preşedintelui în exerciţiu al CE.

La 26 septembrie, purtătoarea de cuvânt a CE, Pia Ahrenkilde Hansen, a confirmat la rândul său că Barroso a primit scrisoarea lui Putin şi că va răspunde la ea ‘cât de curând’.