Barroso: Creşterea economică a revenit, inclusiv în cele mai multe dintre ţările afectate de criză

Creşterea economică a revenit, inclusiv în cele mai multe dintre ţările afectate de criză, şi se estimează că doar Cipru şi Croaţia se vor confrunta cu o contracţie a economiilor lor în acest an, a declarat luni preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-o conferinţă de presă în care a prezentat recomandările de politică economică ale Comisiei Europene pentru statelor membre.
Economica.net - lun, 02 iun. 2014, 20:41
Barroso: Creşterea economică a revenit, inclusiv în cele mai multe dintre ţările afectate de criză

‘Se estimează că, până în 2015, toate economiile din UE vor fi din nou în creştere’, a subliniat oficialul european.

În acest an, Comisia Europeană a formulat recomandări pentru 26 de ţări (cu excepţia Greciei şi a Ciprului, care, în prezent, pun în aplicare programe de ajustare economică). Aceste recomandări reflectă progresele realizate începând din 2013, atunci când a avut loc prima rundă de recomandări, care a generat rezultate pozitive.

Astfel, starea finanţelor publice continuă să se amelioreze. ‘Se estimează că, în 2014, deficitul bugetar total în statele membre ale UE va scădea sub pragul de 3% din PIB, pentru prima dată de la începutul crizei’, a subliniat Barroso. În context, Comisia recomandă ca Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Slovacia şi Olanda să iasă din procedura aplicabilă pentru deficit excesiv, ceea ce va reduce numărul ţărilor care fac încă obiectul acestei proceduri la 11 (de la 24 în 2011).

Reformele puse în aplicare în ţările cele mai vulnerabile dau rezultate, a mai arătat preşedintele CE. În decembrie 2013, Irlanda a ieşit din programul său de asistenţă financiară, în ianuarie 2014 a ieşit Spania, iar în mai 2014, Portugalia. Se estimează că Grecia va reintra pe creştere în 2014, iar situaţia din Cipru s-a stabilizat. Datorită hotărârii sale de a continua pe drumul reformelor economice, Letonia a reuşit să adopte moneda euro în luna ianuarie, aminteşte documentul publicat luni.

Comisia apreciază că are loc un proces de reechilibrare, astfel încât situaţiile financiare se ameliorează într-o serie de ţări. În martie 2014, pentru prima dată de la introducerea procedurii privind dezechilibrele macroeconomice, Comisia a concluzionat că două ţări (Danemarca şi Malta) nu se mai confruntă cu dezechilibre şi că Spania nu se mai află într-o situaţie de dezechilibru excesiv.

Previziunile indică o creştere modestă în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă începând din acest an şi în continuare, precum şi o scădere a ratei şomajului la 10,4 % până în 2015, în condiţiile în care, de regulă, între evoluţiile de pe piaţa forţei de muncă şi PIB există un decalaj de o jumătate de an sau mai mult. Au fost introduse reforme importante menite să sporească rezilienţa pieţei forţei de muncă în mai multe state membre, inclusiv Spania, Portugalia, Italia şi Franţa.

Cu toate acestea, având în vedere că redresarea este în continuare fragilă şi se manifestă în mod inegal, este necesar să fie continuate reformele structurale ale economiilor statelor membre, în special în ceea ce priveşte diminuarea nivelului ridicat al şomajului, combaterea inegalităţii şi a sărăciei, trecerea la un sistem de impozitare care să favorizeze locurile de muncă, stimularea investiţiilor private, creşterea competitivităţii economiilor şi reducerea datoriei.

‘Având în vedere acumularea deficitelor de-a lungul timpului, se preconizează că datoria publică va atinge un nivel maxim în acest an şi trebuie să fie adusă pe o traiectorie descendentă, în special în Belgia, Irlanda, Grecia, Spania, Italia, Cipru şi Portugalia, unde aceasta se menţine la un nivel de peste 100 % din PIB. În ceea ce priveşte finanţele publice, dificultatea constă în gestionarea costurilor îmbătrânirii – în special în materie de pensii şi de asistenţă medicală – şi în menţinerea unui nivel al cheltuielilor de natură să stimuleze creşterea economică în domeniul educaţiei, al cercetării şi al inovării’, a detaliat Jose Manuel Barroso.

Comisia a mai publicat un raport în care analizează motivele privind încălcarea prevăzută şi planificată a valorii de referinţă prevăzute de tratat privind datoria publică (60 % din PIB) în cazul Finlandei. Comisia Europeană a ajuns la concluzia că nu este cazul să se iniţieze PDE, având în vedere că deficitul excesiv a apărut ca urmare a contribuţiilor acestei ţări la operaţiunile de solidaritate în sprijinul ţărilor din zona euro.

În plus, Comisia a concluzionat că două ţări – Polonia şi Croaţia – au întreprins acţiuni eficiente ca răspuns la recomandările pe care Consiliul le-a adresat acestor ţări în cadrul PDE.

Recomandările specifice fiecărei ţări vor fi discutate de liderii UE şi de miniştrii UE în luna iunie. Acestea vor fi adoptate oficial de către Consiliul UE al miniştrilor de finanţe la data de 8 iulie. În continuare va fi la latitudinea statelor membre să pună în aplicare aceste recomandări, prin adoptarea lor în momentul elaborării bugetelor lor naţionale şi a altor politici relevante pentru 2015.

Recomandările formulate în temeiul Pactului de stabilitate şi de creştere vor fi dezbătute şi adoptate în cadrul Consiliului UE al miniştrilor de finanţe din 20 iunie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea din lotul 2 al A1 Lugoj - Deva. Finanțat prin PNRR, acest "lot al urșilor"......
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, ...
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate ...