Barroso despre Ucraina: Pentru prima dată percepem în Europa o ameninţare la adresa păcii şi stablităţii
Oficialul european şi-a exprimat speranţa că statele membre vor rămâne unite şi profund implicate pe acest subiect, pentru că ‘miza este mare’, iar acest lucru este înţeles în plan european. Comisia, a spus Barroso, a identificat un pachet de sprijin pentru Ucraina, aceasta este contribuţia noastră pentru reuniunea şefilor de stat şi de guvern care va avea loc joi şi care va duce la un sprijin total de 11 miliarde de euro pentru doi ani.
‘Pentru prima dată, după mulţi ani, percepem în Europa o ameninţare reală la adresa păcii şi stabilităţii pe acest continent. Comisia şi sper că şi celelalte instituţii demonstrează că este posibil să se reacţioneze în mod coordonat. (…) Mâine (n.r. joi), la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi guvern, convocată de preşedintele Consiliului European, sperăm că statele membre vor putea sprijini acest pachet şi vom avea o reacţie clară comună şi sper că se va merge mai departe. Pentru că, până la urmă, importantă nu este doar unitatea dintre statele membre şi instituţii, ci şi la nivel internaţional unitatea cu partenerii internaţionali şi instituţiile financiare. Este foarte important să existe o reacţie puternică din partea comunităţii internaţionale şi a tuturor celor care pot contribui la acest pachet. Până la urmă, este în interesul nostru, al tuturor, nu doar al unei părţi a Europei. Cred că există interes să avem pace şi stabilitate regională şi la nivel global’, a subliniat preşedintele Barroso.
‘Evenimentele din ultimele zile ne-au impresionat pe toţi şi ne-au reamintit că nu ne putem baza întotdeauna pe faptul că vom avea pace. Ni s-a reamintit de asemenea că logica învechită a echilibrului de puteri este periculoasă şi greşită şi că trebuie să o înlocuim cu o logică a cooperării şi dialogului, ţinând seama întru totul de dreptul internaţional. Mesajul nostru a fost şi rămâne acela că cetăţenii Ucrainei trebuie să-şi decidă propriul viitor şi asta înseamnă că libertatea şi securitatea lor trebuie garantată şi că integritatea teritorială a ţării trebuie respectată. Prioritatea noastră cea mai mare este să găsim o soluţie paşnică la această criză respectând dreptul internaţional şi să ne asigurăm că măsurile discutate vor fi puse puse în aplicare’, a arătat oficialul CE.
El a subliniat totodată că situaţia din Crimeea trebuie gestionată prin dialog politic în cadrul Constituţiei Ucrainei şi respectând toate drepturile cetăţenilor şi comunităţilor din Ucraina.
Barroso a salutat dialogul direct stabilit între Moscova şi Kiev şi şi-a exprimat speranţa că nimeni nu se va opune prezenţei unui grup de observatori internaţionali în Crimeea. În paralel, potrivit declaraţiei sale, comunitatea internaţională ar trebui să se mobilizeze pentru a ajuta Ucraina să-şi stabilizeze situaţia economică şi financiară, ceea ce va contribui la rândul său la pacea socială şi politică. Comisia Europeană a trimis o misiune pe teren pentru a vedea care sunt nevoile.