Într-o convorbire telefonică pe care cei doi lideri au avut-o vineri, Barroso i-a reamintit lui Putin poziţia UE şi i-a indicat că Rusia trebuie să înceapă un proces de detensionare a situaţiei, să ajute la dezarmarea rebelilor proruşi şi oprească fluxul de arme şi combatanţi care intră în Ucraina.
Barroso a indicat de asemenea că el este dispus să discute problema Acordului de Asociere pe care Ucraina trebuie să-l semneze la 27 iunie cu Uniunea Europeană cu ocazia unui summit european.
Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a refuzat să semneze acest acord, declanşând un val de proteste care a dus la demisia sa şi care a antrenat criza actuală.
În legătură cu aceeaşi discuţie telefonică dintre Putin şi Barroso, Kremlinul a precizat că preşedintele rus a subliniat necesitatea încetării operaţiunii armate în Ucraina şi a rezolvării problemei datoriei pentru gaze şi a fost de acord cu desfăşurarea de consultări tripartite.
Kremlinul a subliniat de asemenea că cei doi oficiali ‘au convenit să desfăşoare consultări între Rusia, Uniunea Europeană şi Ucraina la nivel de experţi şi de ministere, în contextul pregătirilor pentru semnarea Acordului de Asociere UE-Ucraina’.
Potrivit unor surse din cadrul CE, discuţia dintre Putin şi Barroso reprezintă o evoluţie ‘semnificativă şi importantă’ în lumina schimburilor între Putin şi noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, ceea ce reflectă un ‘nou climat’ şi oferă speranţe pentru o eventuală aplanare a crizei.
În ceea ce priveşte problema gazelor între Rusia ş Ucraina, Barroso şi-a exprimat ‘speranţa că cele două părţi vor depune eforturi suplimentare pentru a ajunge la un acord durabil’, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.