Sub presiunea euroscepticilor din tabăra sa conservatoare (dreapta) şi a partidului eurofob UKIP, David Cameron a promis să organizeze, dacă va fi reales anul viitor, un referendum privind eventuala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană în 2017. În prealabil, el vrea să renegocieze termenii relaţiei dintre ţara sa şi Uniunea Europeană.
Barroso a declarat, într-un discurs pronunţat la sediul institutului Chatham House din Londra, că ‘Comisia a fost întotdeauna pregătită să participe la discuţii constructive’, amintind însă că ‘schimbările trebuie să fie acceptate de toate ţările’. ‘Este o iluzie să credem că un spaţiu pentru dialog poate fi creat dacă tonul şi fondul argumentelor avansate pun la îndoială principiul acquisului comunitar şi ofensează alte state membre’, a adăugat el.
‘Ar fi o greşeală istorică din partea Marii Britanii să continue să îşi alieneze aliaţii naturali din Europa Centrală şi de Est cu privire la problemele’ ce ţin mai ales de libertatea de circulaţie în cadrul UE, ‘în contextul în care voi aţi fost unii dintre cei mai aprigi susţinători ai aderării acestora’, a subliniat liderul executivului european.
Remarcând că există ‘probleme ce pot fi discutate şi ameliorate – cu o stare de spirit pozitivă de ambele părţi – fără a pune la îndoială elementele fundamentale’, el a mărturisit că are ‘o problemă cu teza – ce nu este practic criticată de oamenii politici britanici – că există o tensiune permanentă între interesele Marii Britanii şi cele ale Uniunii Europene’.
‘Experienţa mea mi-a dovedit contrariul’, a asigurat Barroso, estimând că asupra a numeroase puncte, mai ales costurile modificărilor climatice sau sancţiunile împotriva Rusiei, Marea Britanie ‘probabil că nu ar fi putut’ să găsească o soluţie mulţumitoare ‘fără puţin ajutor din partea prietenilor’ săi europeni.