‘Am constatat o îmbunătăţire a condiţiilor de pe piaţa financiară în a doua jumătate a anului 2012, însă acest lucru nu a generat încă o redresare a economiei reale, iar şomajul a atins niveluri fără precedent în multe state membre. Ajustările de bilanţ în scopul reducerii datoriei publice şi private continuă să reprezinte o povară pentru creşterea economică pe termen scurt. Consecinţele sociale ale crizei reprezintă un motiv deosebit de îngrijorare pentru Comisie’, subliniază Barroso în scrisoare, făcută publică de Comisia Europeană. El aminteşte că în 2013 se preconizează o creştere a PIB-ului de aproximativ 0,1 % în UE şi de -0,3 % în zona euro.
Printre semnele pozitive, preşedintele CE remarcă faptul că o parte dintre dezechilibrele macroeconomice acumulate înainte de criză sunt în curs de a fi corectate, iar reformele structurale iniţiate în mai multe ţări contribuie la o reechilibrare a economiei UE, în special în zona euro. Mai mult, s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte consolidarea fiscală, reducându-se deficitele fiscale globale şi menţinându-se sub control creşterea ponderii datoriei în PIB.
Barroso anunţă în scrisoare că în succinta prezentare pe care o va susţine în faţa Consiliului European, se va axa, în principal, asupra provocării reprezentate de competitivitate şi asupra şomajului în rândul tinerilor.