Barroso: Orice nou stat ar trebui să ceară explicit aderarea la UE

Orice nou stat independent ar trebui să solicite în mod explicit aderarea sa la Uniunea Europeană, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, într-un interviu difuzat luni de BBC, transmite EFE.
Economica.net - lun, 10 dec. 2012, 18:46
Barroso: Orice nou stat ar trebui să ceară explicit aderarea la UE

 Agenţia spaniolă aminteşte că, la 15 octombrie, premierul britanic, David Cameron, a încheiat cu ministrul principal scoţian, Alex Salmond, un acord pentru desfăşurarea în 2014 a unui referendum cu privire la independenţa regiunii britanice Scoţia.

‘Doctrina noastră este clară din 2004 în termeni legali. Dacă o parte dintre-o ţară – nu mă refer la niciuna în particular – vrea să devină stat independent, sigur că trebuie să ceară integrarea sa ca membru european. Acestea sunt normele, este clar’, a spus Barroso.

Şeful executivului comunitar a fost întrebat dacă, odată devenită independentă, o parte a unei ţări membre a UE ‘ar negocia termenii aderării sale din interior, ca parte a Uniunii Europene, sau ar trebui să ceară din nou aderarea, din afară’.

‘Suntem o uniune de state, aşa că, dacă este vorba de unul nou, cu siguranţă trebuie să ceară aderarea şi să negocieze condiţiile cu restul statelor membre’, a răspuns preşedintele Comisiei Europene.

Dacă îşi obţine independenţa, ‘este un nou stat şi trebuie să negocieze cu UE’, a adăugat Barroso, potrivit căruia o Scoţie separată de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord ar fi ‘în termenii Uniunii Europene, din punct de vedere legal, în mod cert un nou stat’.

La rândul său, guvernul regional scoţian s-a arătat luni în dezacord cu Barroso şi a subliniat că, dacă Scoţia ar deveni independentă, nu ar trebui să solicite în mod expres aderarea la UE.

‘Nu suntem de acord asupra faptului că o Scoţie independentă ar trebui să ceară din nou aderarea’, a afirmat vicepremierul guvernului regional, Nicola Sturgeon, care a susţinut că ‘nu există nicio dispoziţie pentru a se retrage tratate ale Uniunii de pe o parte a teritoriului acesteia’. Nicola Sturgeon a subliniat, de asemenea, că nu există ‘nicio dispoziţie pentru a le retrage cetăţenia europeană persoanelor unei ţări care a fost parte a Uniunii timp de 40 de ani’.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă acum cu Parcul Drumul Taberei (fost Moghioroș). Anunț de la Primărie – FOTO
Ce se întâmplă acum cu Parcul Drumul Taberei (fost Moghioroș). Anunț de la Primărie – FOTO
Lacul din Parcul Drumul Tanerei din sectorul 6 al Capitalei a fost golit temporar pentru a fi transformat într-o arenă sportivă, potrivit unui anunț al primarului de sector, Ciprian Ciucu....
SUA le cere țărilor din Europa Centrală și de Est să se alăture strategiei sale vizând libertatea energetică
SUA le cere țărilor din Europa Centrală și de Est să se alăture strategiei sale vizând libertatea energetică
SUA vor ca țările din Europa Centrală și de Est să se alăture strategiei sale vizând libertatea energetică, în loc ...
Autostrada Moldovei A7: Până la sfârșitul anului se va circula de la Focșani la Adjud. Până în vara anului viitor se va merge până la Pașcani – Grindeanu
Autostrada Moldovei A7: Până la sfârșitul anului se va circula de la Focșani la Adjud. Până în vara anului viitor ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a estimat marți când vor fi terminate loturile UMB din Autostrada Moldovei A7 ...
CJUE obligă Malta să stopeze programul tip pașaport de aur
CJUE obligă Malta să stopeze programul tip pașaport de aur
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis marți că Malta trebuie să pună capăt programului de tip pașaport ...