Oficialul european şi-a exprimat de asemenea ‘preocuparea profundă’ şi faţă de „intensificarea diviziunilor dintre diverşii actori politici din România şi a tonului discursului politic” afişat de partide.
Şeful Executivului UE reaminteşte că în contactele precedente pe care le-a avut cu Victor Ponta, a ridicat chestiunea ‘importanţei respectării statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar’ pentru revenirea la stabilitate politică şi economică şi restabilirea încrederii în România.
„Am fost bucuros să observ că aţi răspuns la cele 11 puncte de îngrijorare şi că v-aţi angajat să le rezolvaţi rapid. După cum bine ştiţi, raportul Comisiei Europene publicat la 18 iulie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a inclus recomandări urgente care reflectă obligaţiile dvs. Sunt încrezător că veţi onora pe deplin aceste angajamente”, notează Barroso.
El reaminteşte, în special, de scrisoarea lui Victor Ponta de la 16 iulie în care premierul român a exprimat angajamentul Guvernului ‘de a respecta independenţa sistemului judiciar şi de a implementa toate deciziile Curţii Constituţionale’.
„În acest context, sunt profund îngrijorat în legătură cu recentele evoluţii privind validarea referendumului de către Curtea Constituţională, în ciuda asigurărilor pe care mi le-aţi oferit personal în contactele noastre”, îi transmite Barroso lui Victor Ponta.
„Acum este crucial ca Guvernul român să răspundă fără nicio întârziere nejustificată solicitărilor Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte transmiterea listelor electorale relevante, astfel încât Curtea să-şi poată exprima în cât mai scurt timp decizia finală privind referendumul”, atrage atenţia Barroso.
El precizează că ‘este extrem de important’ ca, în acest context, Curtea Constituţională să fie lăsată să-şi clarifice ea însăşi poziţia în cazul în care consideră acest lucru necesar, ‘iar toate celelalte părţi ar trebui să se abţină de la a face propriile interpretări’.
În aceeaşi scrisoare, Jose Manuel Barroso a exprimat totodată ‘îngrijorările Comisiei Europene în legătură cu acuzaţiile de presiune şi intimidare a judecătorilor Curţii Constituţionale’ care au fost aduse atenţiei Executivului UE.
„Este esenţial ca astfel de acuzaţii să fie aduse imediat în faţa autorităţilor competente şi investigate în detaliu, astfel încât orice încercare de a pune presiune asupra Curţii să fie imediat eliminată, în linie cu angajamentul Guvernului României de a garanta că toate părţile se abţin de la declaraţii sau de la alt tip de intervenţii menite a submina sau influenţa procesul judiciar, inclusiv prin a acţiona împotriva oricărei încălcări a acestui angajament”, se menţionează în document.
„Am încredere că dvs. şi Guvernul dvs. veţi lua, în interesul României şi al cetăţenilor săi, deciziile necesare pentru implementarea angajamentelor pe care vi le-aţi asumat”, i-a mai transmis Barroso lui Victor Ponta.
„Implementarea deplină şi riguroasă a tuturor recomandărilor stabilite în raportul de la 18 iulie este esenţială pentru credibilitatea şi stabilitatea economică şi financiară a României”, se mai arată în scrisoare.
El a adăugat că acest lucru trebuie să meargă ‘mână în mână’ cu ‘paşi decisivi pentru stabilizarea situaţiei politice în acelaşi timp cu evitarea oricărei acţiuni care ar putea exacerba şi mai mult actualul climat politic’.
„Sunt profund preocupat de intensificarea diviziunilor dintre diverşii actori politici din România şi a tonului discursului politic în întreg spectrul de partide”, a mai afirmat oficialul european.
Barroso a subliniat totodată că, prin intermediul lui Victor Ponta, face apel ‘la toate forţele politice din România, din Guvern şi din opoziţie, să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere şi să-şi concentreze atenţia extrem de ferm pe nevoia urgentă de revenire la stabilitate’.
„Comisia Europeană va continua să monitorizeze situaţia îndeaproape şi va acorda o atenţie specială evoluţiilor de după referendum în raportul său viitor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare” care va fi publicat până la sfârşitul anului, se menţionează în finalul scrisorii.