Barurile, restaurantele şi hoteluri vor plăti de anul viitor un nou tip de impozit. Cum se calculează

Economica.net
15 10. 2016
chelner_64202200

Operatorilor economici din categoria celor ce desfaşoară activitate în zona de baruri şi restaurante, hoteluri şi facilităţi de cazare vor plăti, începând cu 1 ianuarie 2017, un impozit specific în locul impozitului pe profit, potrivit legii privind impozitul specific publicată vineri, 14 octombrie, în monitorul oficial.  Microîntreprinderile nu pot beneficia de aceasta lege.

Impozitul se datorează pentru acei operatori economici ce au în obiectul de activitate fie ca obiect principal de activitate, fie ca obiect secundar de activitate, unul dintre codurile CAEN: 5510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“; 5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată“; 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere“;5590 – „Alte servicii de cazare“; 5610 – „Restaurante“; 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente“; g) 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.“; 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor“.

De asemenea, agenţii economici cu CAEN-urile menţionate anterior nu trebuie să se afle în lichidare, iar impozitul se determină printr-o formulă de calcul, adaptată fiecărei activități.

Impozitul se achită semestrial, până pe data de 25 a lunii următoare semestrului, fiecare plată reprezentând jumătate din impozitul anual datorat.

„Anul fiscal este anul calendaristic. Dacă un contribuabil realizează în același exercițiu fiscal venituri din alte activități decât cele corespunzătoare codurilor CAEN enumerate anterior, respectiv realizează și activități supuse impozitului specific, acesta achită impozit pe profit pentru celelalte venituri și impozit specific pentru activitățile enumerate anterior”, spune consultantul fiscal Adrian Benta.

Potrivit acestuia, contribuabilii ce au realizat pierdere fiscală până la data de 31 decembrie 2016, dacă datorează doar impozitul specific, nu deduc pierderea fiscală la calculul impozitului specific. Aceștia vor deduce pierderile fiscale de la momentul când revin la plata impozitului pe profit în perioada celor 7 ani fiscali în care este posibilă reportarea acestei pierderi.

 Contribuabilii ce datorează la plată impozitul specific au obligația să modifice vectorul fiscal și să comunice autorităților plata acestui tip de impozit, până pe data de 31 martie a anului următor. În acest context, pentru contribuabilii ce datorează la plată impozitul specific începând cu 01 ianuarie 2017 vor depune declarația de mențiuni până pe data de 31 martie 2017.

Contribuabilii ce achită impozitul specific au obligația să evidențieze amortizarea fiscală conform art. 28 din Codul fiscal.De asemenea, contribuabilii ce plătesc impozit specific sunt obligați să întocmească Registrul de evidență fiscală, pentru modul de calcul al impozitului specific.

Cum se calculează impozitul pentru un restaurant

Pentru a determina un calcul de impozit, trebuie să se ţină cont de următoarea formulă, spune analistul fiscal:

Impozit specific anual/unitate = k * (x + y * q) * z, unde:
 k – 1400, valoarea impozitului standard (lei);
 x – variabilă în funcţie de rangul localităţii;
 y – variabilă în funcţie de suprafaţa utilă comercială/de servire/de desfăşurare a activităţii;
 z – coeficient de sezonalitate;
 q = 0,9 şi reprezintă coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate-locaţie de desfăşurare a activităţilor.

Presupunem că acest restaurant este situat în București, în zona A (centru), și are o suprafață de 320 metri pătrați. Variabilele de calcul sunt date de legiuitor, astfel:
 K = 1400;
 X = 17;
 Y = 58;
 Z = 0,45;
 Q = 0,9.

Impozitul specific anual = 1400 * ( 17 + 75 * 0,9) * 0,45 = 53.235 lei.

Cum se calculează impozitul pentru un hotel

Pentru a determina un calcul de impozit, trebuie să ținem cont de următoarea formulă:

Impozit specific anual/unitate = k * nr. locuri de cazare, unde: Impozit specific standard – k – LEI/loc cazare/an

Presupunem că avem un hotel de 3 stele cu o capacitate de 50 de locuri situat în București, impozitul specific anual este dat prin lege la suma de 308 * 50 = 15.400 lei.