“Nu poţi să ascunzi la nesfârşit realităţile. Condiţiile de revenire la salarizarea anterioară reducerii temporare s-au îndeplinit la 31.12.2011. În numele prudenţei şi guvernul Boc şi guvernul Ungureanu au spus discutăm. Parametrii conveniţi cu Fondul s-au atins” a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele a mai spus că, de la momentul semnării acordului cu FMI, au fost concediate 200.000 de persoane din sectorul bugetar, de la 1,39 milioane, la 1,19 milioane. Anvelopa salarială pentru sectorul bugetar s-a redus de la 9,6% din PIB, în 2009, la 6,94% din PIB la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care, potrivit preşedintelui, ţinta României era un procent de 7% în 2014.
„Ar fi trebuit de la 1 ianuarie (să facem majorarea salarială-n.red.), dacă nu eram prudenţi. Dar semnalul din decembrie anul trecut când s-a produs o reducere a exportului, semnalul din toamnă că a fost secetă, ne-a făcut prudenţi” a spus preşedintele.
Reducerea CAS, „nu e momentul”
Preşedintele a spus că reducerea CAS nu este exclusă, dar ar pune presiune pe veniturile fondului public de pensii, iar acum nu e momentul.
„Nici eu nu am exclus discuţia de reducerea CAS, ştiu că este o presiune foarte puternică a mediului de afaceri, eu spun că este îndreptăţită, dar spun că nu este momentul pentru aşa ceva. Ar însemna mărirea deficitului de pensii” a spus preşedintele. „Presiunea mediului de afaceri pentru reducerea CAS este îndreptăţită. Măsura care mie mi s-a părut rezonabilă a fost reîntregirea salariilor, care nu afectează încasările din CAS” a mai spus Băsescu.
Ultimele declaraţii publice ale guvernanţilor vorbeau despre o reducere a contribuţiilor de cinci puncte procentuale.