Preşedintele Traian Băsescu a spus, la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti, că toţi susţin suveranitatea Republicii Moldova, însă doar declarativ: „Vreau să subliniez, aici, că de acest lucru ne este frică, pentru că toţi susţinem declarativ suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, da, dar prea puţini avem curaj să vorbim despre ineficienţa formatului 5+2 în soluţionarea problemei transnistrene şi despre încurajările pe care le primesc găgăuzii în sudul Republicii Moldova pentru a se autonomiza faţă de Chişinău. Nu am văzut poziţii măcar ale OSCE privind tratamentul şcolilor româneşti din Transnistria”.
„Vorbim toţi de suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. Ştim că butoanele din Transnistria şi din zona găgăuză nu sunt la Chişinău şi nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova”, a acuzat Traian Băsescu, menţionând că aceste precizări nu sunt în discursul său pentru reuniunea cu diplomaţii străini, dar că nu poate să nu fie sincer.
„România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-şi întrerupe drumul european. Şi vom face o ofertă politică Republicii Moldova”, a continuat Traian Băsescu, arătând că R. Moldova este o ţară europeană, şi nu una din Uniunea Euro-asiatică.
Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, anul 2014 rămâne unul de profund angajament în viitorul european al Republicii Moldova. El a anunţat că România va menţine în continuare obiectivul ca semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb cu Republica Moldova, parafate la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, să aibă loc înainte de finalizarea mandatului actualei Comisii Europene, astfel încât până la momentul alegerilor din Republica Moldova să înceapă procesul de ratificare la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.
„Ştim că este un obiectiv dificil, dar nu imposibil de realizat. Orice altă opţiune din partea Uniunii Europene poate duce la răsturnări de situaţie nedorite, precum cea în care s-au regăsit Armenia şi Ucraina la Vilnius”, a mai spus el.