Băsescu: Am introdus nişte reguli în interiorul UE foarte apropiate de cele ale FMI

Economica.net
31 01. 2012

„Vă mulţumesc foarte mult pentru întâlnire. Doar ce m-am întors de la Bruxelles (de la lucrările Consiliului European informal – n.r.), unde semnalele sunt pozitive. Am dus acordul nostru la sfârşit. Cel mai probabil imaginea UE şi a zonei euro va fi upgradată de către investitori, având în vedere că am introdus nişte reguli în interiorul UE care sunt foarte apropiate de regulile FMI”, a spus Băsescu, în debutul întrevederii cu delegaţia FMI, CE şi BM.

 

Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a evidenţiat faptul că prin angajamentul României de a aplica în interiorul UE reguli economice şi mai stricte, ţara noastră va reuşi să trimită semnale pozitive în întreaga lume.

 

Preşedintele Traian Băsescu, a declarat, luni seară, după Summitul informal al UE, că s-a ajuns la un compromis acceptabil, în sensul că statele non-euro, dar semnatare ale Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa vor participa la Summiturile zonei euro ori de câte ori se discută probleme de interes general privind piaţa unică, competitivitatea sau modificări de politici strategice în zona euro.

 

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a început, miercurea trecută, la Bucureşti, a patra misiune de evaluare a Acordului stand-by de tip preventiv cu România şi se va afla în ţara noastră până pe 6 februarie, având programate întâlniri cu autorităţile române, precum şi cu reprezentanţi ai partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, băncilor şi societăţii civile.

 

Duminica trecută, preşedintele Traian Băsescu a precizat că împreună cu premierul Emil Boc a ajuns la concluzia că va trebui negociată, pentru noua scrisoare a Guvernului către FMI, o reprogramare a liberalizării preţurilor la gaze şi energie.

 

El a explicat că, în actuala scrisoare a Guvernului României, în actualul acord pe care ţara noastră îl are cu Fondul, cu Uniunea Europeană şi cu Banca Mondială, liberalizarea este prevăzută, pentru economie în 2013, iar pentru populaţie în 2015.