‘Aşteptăm ca acest summit NATO să consemneze progresele şi să confirme dezvoltarea în continuare a sistemului antirachetă, a sistemului de apărare antirachetă al NATO. Deocamdată, suntem la stadiul la care sistemul este în baza unei înţelegeri bilaterale România – Statele Unite, partea care este pe teritoriul nostru. Radarul este în Turcia, prima fază este în România (…) sau faza a doua, după radar a urmat amplasarea rachetelor pe teritoriul României şi se va finaliza în 2015, dar am vrea ca la acest summit să se reconfirme continuarea procesului de instalare a scutului antirachetă pentru protejarea integrală a teritoriului Europei’, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.
El a arătat, de asemenea, că România aşteaptă ca la summitul NATO de joi şi vineri să fie consemnată importanţa strategică a Mării Negre.
‘În opinia noastră, a României, urmare şi a evoluţiilor din Ucraina, nu se mai poate evita sublinierea importanţei strategice a Mării Negre, mai ales dacă privim nu numai prin prisma cercului de foc din jurul Mării Negre creat de conflictele îngheţate, toate controlate de la Moscova: Nagorno-Karabah, Osetia, Abhazia, Transnistria şi acum Ucraina. Este clar că Marea Neagră este înconjurată de un cerc, de un brâu de conflicte îngheţate care, toate, pot fi acţionate pe rând sau toate odată de la un singur buton, şi anume de la Moscova. Aceste lucru generează, în opinia noastră, obligaţia statelor membre NATO de a lua notă de importanţa Mării Negre’, a afirmat Băsescu.
Şeful statului a amintit că România a reuşit, cu eforturi foarte mari, să introducă acest concept cu ocazia summitului de la Bucureşti din 2008.
‘Am vrea ca el să fie reconfirmat şi materializat prin reafirmarea acestui lucru în documentele summitului’, a precizat şeful statului.