Băsescu: Avem o lege care vizează confiscarea extinsă, trebuie pusă în aplicare
„Sigur, proprietatea trebuie garantată prin Constituţie, dar România are lege care a fost declarată constituţională, care vizează confiscarea extinsă. Deci mă duc şi la mama, pe numele căreia mi-am pus firma de drumuri şi mama, săraca, are 90 de ani, Dumnezeu s-o ierte, sau cei care au mame de vârsta asta, mă duc şi la copilul minor care încasează, ştiu eu, are pe numele lui trecute ştiu eu ce proprietăţi, mă duc şi la unchiul şi la naşul când văd că s-au făcut operaţiuni de transfer de proprietate într-o anume perioadă. Deci, confiscarea, în România, în momentul de faţă, nu mai este o minune, trebuie să fie pentru cei suspectaţi în fază iniţială de fraude punerea sub sechestru, într-un proces pregătitor pentru confiscare extinsă trebuie să fie o acţiune normală a procurorului, iar după pronunţarea sentinţei confiscarea fără drept de apel şi valorificarea bunurilor de asemenea este mai mult decât posibilă. Aici de aceea am şi insistat pe acest subiect în discuţiile cu procurorii. Şi, dacă vă aduceţi aminte, eu am mai spus, de altfel am fost unul dintre marii susţinători ai legii care să permită confiscarea extinsă, doar trebuie pusă în aplicare”, a afirmat Băsescu.
Preşedintele a mai arătat şi că înţelege furia în faţa unui accident auto. „Putem fi furioşi oricând când vedem un accident. Cred că şi domnul pe care eu l-am telescopat acum câteva săptămâni ar fi vrut să mi se confişte maşina în momentul acela, dar discutăm totuşi de proprietate”, a spus el.
Preşedintele a apreciat totodată că ar fi mai eficientă pentru prevenirea evenimentelor auto condamnarea cu executare a şoferilor care omoară oameni în accidente.
„Dacă domnii conducători auto ar şti că atunci când fac accidente şi sunt băuţi, când fac accidente călcând linia continuă, când fac accidente şi omoară oameni, când gonesc cu viteze mult peste limitele legale şi omoară oameni, dacă ar şti că în condiţiile astea instanţele îi trimit la puşcărie, îi condamnă cu executare, cred că ar fi mult mai eficient decât să ne punem problema «confiscăm maşina omului dacă»”, a afirmat Băsescu.
El a arătat că statul nu are ce să mai facă cu o maşină implicată într-un accident, având în vedere costurile reparaţiei.
De asemenea, preşedintele a spus că clemenţa privind condamnarea cu suspendare a şoferilor care fac accidente cu victime e funcţională atunci când conducătorul auto a respectat prevederile legale privind viteza sau banda sa de circulaţie.
Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că nu i s-ar părea excesiv ca în anumite situaţii să fie confiscate maşinile şi motocicletele, ca sancţiune pentru abateri rutiere grave.
Ponta a spus că acest lucru ar fi posibil dacă actuala Constituţie ar fi modificată, urmând să conţină o prevedere în acest sens.
„În România nu se poate decât dacă va fi de acord preşedintele Comisiei Constituţionale să modificăm la Constituţie acest lucru. Sunt ţări care confiscă maşina cu care s-a încălcat grav legea rutieră. Noi nu avem voie conform Constituţiei actuale, dar mie nu mi s-ar părea excesiv în anumite situaţii şi vă spun ca fost motociclist că ar trebui să confiscăm şi motociclete, nu doar maşini”, a spus Ponta.