Băsescu cere OSCE sprijin pentru monitorizarea protocolului pe minorităţi cu Serbia

Preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, Knut Vollebaek, sprijinul pentru monitorizarea implementării prevederilor convenite de România şi Serbia prin Protocolul privind minorităţile naţionale, semnat la Consiliul European din martie.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 16:29
Băsescu cere OSCE sprijin pentru monitorizarea protocolului pe minorităţi cu Serbia

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe Knut Vollebaek, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE.

În cursul întrevederii, şeful statului şi oficialul OSCE au discutat cu precădere despre situaţia respectării drepturilor comunităţilor româneşti din statele aflate în vecinătatea ţării noastre, cu accent pe minoritatea românească din Republica Serbia şi, în special, pe cea din Valea Timocului, informează Preşedinţia.

„Preşedintele Traian Băsescu a reiterat mesajul adresat preşedintelui Republicii Serbia cu privire la necesitatea respectării de către statul sârb a dreptului la autoidentificare liberă a persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române, precum şi la aplicarea unitară a regimului destinat minorităţii române pe întregul teritoriu al Republicii Serbia”, se arată într-un comunicat remis, marţi seară, agenţiei MEDIAFAX.

Preşedinţia menţionează că acest aspect reprezintă o premisă a soluţiei pe care România o aşteaptă de la Republica Serbia cu privire la regimul de protecţie a minorităţii româneşti.

„Preşedintele României i-a mulţumit Înaltului Comisar al OSCE pentru interesul arătat în vederea respectării drepturilor comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării şi, totodată, i-a solicitat sprijinul pentru monitorizarea implementării prevederilor convenite de România şi Serbia prin Protocolul privind minorităţile naţionale, semnat de cele două părţi în marja Consiliului European din 1-2 martie a.c.”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Totodată, şeful statului a subliniat că România respectă şi protejează drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din ţara noastră, în conformitate cu legislaţia internă şi documentele internaţionale în domeniu, şi aşteaptă ca acelaşi regim să fie aplicat comunităţilor româneşti din afara graniţelor sale, inclusiv de către Serbia în deplin acord cu obligaţiile acestui stat în calitate de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat pe 1 martie, la Bruxelles, de către ambasadorii la UE ai celor două ţări, după ce România blocase anterior, în reuniunea miniştrilor de externe ai Uniunii, luarea unei decizii privind acordarea Serbiei a statutului oficial de ţară candidată la aderarea la UE.

Preşedintele Traian Băsescu declara pe 2 martie că nu a mai existat nicio opoziţie faţă de acordarea Serbiei a statutului de ţară candidată după semnarea protocolului privind minorităţile.

Potrivit MAE român, Protocolul precizează expres asumarea de către Belgrad a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat şi criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ şi protecţia minorităţilor naţionale.

„Semnarea acestui Protocol este rezultatul demersurilor repetate şi insistente ale României pentru stipularea unor măsuri concrete de protejare a drepturilor şi identităţii persoanelor aparţinând minorităţii române din Republica Serbia, inclusiv a persoanelor aparţinând acestei minorităţi din Valea Timocului (…) El conţine angajamente concrete în vederea protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, care variază de la reprezentarea parlamentară a minorităţilor, la autorizaţiile de construire a unor biserici sau asigurare a dreptului la educaţie în limba maternă”, se arăta într-un comunicat al MAE.

MAE a mai precizat că la concluziile Consiliului European din 1-2 martie a fost anexată şi o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanţa respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE. Totodată, Comisia se angajează să continue monitorizarea strictă a eforturilor Serbiei în acest domeniu şi să raporteze în octombrie 2012 asupra progreselor.

Te-ar mai putea interesa și
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde pe o suprafata de 3400 mp și va fi complet deschis la începutul lui 2025....
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, ...
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...