Băsescu cere OSCE sprijin pentru monitorizarea protocolului pe minorităţi cu Serbia

Preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, Knut Vollebaek, sprijinul pentru monitorizarea implementării prevederilor convenite de România şi Serbia prin Protocolul privind minorităţile naţionale, semnat la Consiliul European din martie.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 16:29
Băsescu cere OSCE sprijin pentru monitorizarea protocolului pe minorităţi cu Serbia

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe Knut Vollebaek, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE.

În cursul întrevederii, şeful statului şi oficialul OSCE au discutat cu precădere despre situaţia respectării drepturilor comunităţilor româneşti din statele aflate în vecinătatea ţării noastre, cu accent pe minoritatea românească din Republica Serbia şi, în special, pe cea din Valea Timocului, informează Preşedinţia.

„Preşedintele Traian Băsescu a reiterat mesajul adresat preşedintelui Republicii Serbia cu privire la necesitatea respectării de către statul sârb a dreptului la autoidentificare liberă a persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române, precum şi la aplicarea unitară a regimului destinat minorităţii române pe întregul teritoriu al Republicii Serbia”, se arată într-un comunicat remis, marţi seară, agenţiei MEDIAFAX.

Preşedinţia menţionează că acest aspect reprezintă o premisă a soluţiei pe care România o aşteaptă de la Republica Serbia cu privire la regimul de protecţie a minorităţii româneşti.

„Preşedintele României i-a mulţumit Înaltului Comisar al OSCE pentru interesul arătat în vederea respectării drepturilor comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării şi, totodată, i-a solicitat sprijinul pentru monitorizarea implementării prevederilor convenite de România şi Serbia prin Protocolul privind minorităţile naţionale, semnat de cele două părţi în marja Consiliului European din 1-2 martie a.c.”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Totodată, şeful statului a subliniat că România respectă şi protejează drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din ţara noastră, în conformitate cu legislaţia internă şi documentele internaţionale în domeniu, şi aşteaptă ca acelaşi regim să fie aplicat comunităţilor româneşti din afara graniţelor sale, inclusiv de către Serbia în deplin acord cu obligaţiile acestui stat în calitate de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat pe 1 martie, la Bruxelles, de către ambasadorii la UE ai celor două ţări, după ce România blocase anterior, în reuniunea miniştrilor de externe ai Uniunii, luarea unei decizii privind acordarea Serbiei a statutului oficial de ţară candidată la aderarea la UE.

Preşedintele Traian Băsescu declara pe 2 martie că nu a mai existat nicio opoziţie faţă de acordarea Serbiei a statutului de ţară candidată după semnarea protocolului privind minorităţile.

Potrivit MAE român, Protocolul precizează expres asumarea de către Belgrad a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat şi criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ şi protecţia minorităţilor naţionale.

„Semnarea acestui Protocol este rezultatul demersurilor repetate şi insistente ale României pentru stipularea unor măsuri concrete de protejare a drepturilor şi identităţii persoanelor aparţinând minorităţii române din Republica Serbia, inclusiv a persoanelor aparţinând acestei minorităţi din Valea Timocului (…) El conţine angajamente concrete în vederea protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, care variază de la reprezentarea parlamentară a minorităţilor, la autorizaţiile de construire a unor biserici sau asigurare a dreptului la educaţie în limba maternă”, se arăta într-un comunicat al MAE.

MAE a mai precizat că la concluziile Consiliului European din 1-2 martie a fost anexată şi o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanţa respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE. Totodată, Comisia se angajează să continue monitorizarea strictă a eforturilor Serbiei în acest domeniu şi să raporteze în octombrie 2012 asupra progreselor.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...