Băsescu: Dacă atrăgeam bani europeni, nu mai riscam recesiune

Economica.net
16 11. 2012
basescu_37080400_24777700

„In condiţiile în care zona euro este încă în recesiune, ne obilgă să privim realist la situaţia noastră. În ultumele patru trimeste se observă că România a avut trei trimestre de scădere economică, doar unul cu creştere de 0,5%, în trimestrul al doilea. De ce n-am reuşit să păstrăm creşeterea economică anunţată în trimestrul al doilea din 2012. Unul dintre motive: neutilizarea fondurilor de la UE. Dacă România ar fi utilizat un miliard de euro puşi la îndemâna noastă, astăzi am fi discutat de creştere, că banii ar fi mers la investiţii.

El a făcut apel la oprirea jocurilor politice, menţionând că niciunul dintre guverne „nu a făcut treabă până la capăt”. „Am subliniat acest lucru pentru a suiblinia importanţa fondurilor europene pentru crearea de locuri de muncă. Trebuie să renunţăm la jocurile politice”, a precizat Băsescu.

Băsescu a adăugat că decizia Guvernului de a cumpăra maşini, cu o valoare de până în 18.000 de euro, este „una din măsurile neinspirate” pe final de an, apreciind că, dacă au rămas bani necheltuiţi, ar fi putut fi folosiţi la plata facturolor restante la ministere.

Băsescu: România nu e într-o situaţie critică, critică ne-o facem noi

Băsescu a mai spus că România nu este într-o situaţia critică, spunând: „critică ne-o facem noi pentru că nu facem ce trebuie”.Preşedintele a spus că intervenţia sa este pentru a da optimism.

„Poate reuşim să aducem partidele aflate în campania electorală în faţa problematicii reale a ţării şi nu în dispute « ba tu, ba eu». Aş vrea, ca preşedinte, să văd care sunt opţiunile reale ale partidelor în afară de poeziile pe care şi le-au scris în programele de campanie electorală. Vreau să înţelegem că România nu este într-o situaţie critică. Critică ne-o facem noi pentru că nu facem ce trebuie”, a spus Băsescu.

El a mai afirmat că România este ţara care şi-a făcut cel mai rapid restabilirea echilibrelor macro-economice şi că, deşi mai sunt „urme ale sacrificiilor uriaşe” pe care românii le-au făcut în 2010, România nu este în situaţia Spaniei, Greciei sau Irlandei.

Băsescu: Până când nu deschidem accesul banilor privaţi în sistemul de sănătate, acesta se va târâi

Preşedintele a mai spus că până când nu va fi deschis accesul banilor privaţi în sistemul de sănătate, acesta se va „târâi”, spunând că proiectul legii sănătăţii este „plimbat între sertare”.

„Până când nu deschidem accesul banilor privaţi în sistemul de sănătate, sistemul de sănătate se va târâi”, a spus Băsescu.

El a mai afirmat că proiectul legii sănătăţii este „plimbat între sertare”.

De asemenea, şeful statului a declarat că după operaţia de la Viena a înţeles cât de rău este să nu ai o asigurare de sănătate.

„Anual plătesc o asigurare de sănătate la o firmă străină. De ce sistemul nostru de sănătate nu poate avea un sistem de asigurări?”, a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu va reprezenta România la Consiliul European, a anunţat joi premierul Victor Ponta. Premierul a anunţat că, în urma întâlnirii de la Palatul Cotroceni, au convenit împreună mandatul României, fiind posibilă exercitarea dreptului de veto faţă de propunerile preşedintelui Consiliului, Herman van Rompuy privind reducerea fondurilor de coeziune şi pentru politica agricolă comună acordate de către Uniunea Europeană.

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, cum comentează propunerea preşedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind reducerea bugetului UE pentru 2014-2020, Victor Ponta a declarat că propunerea este „extrem de nefavorabilă” României.

„Propunerea lui Herman van Rompuy este extrem de nefavorabilă nouă, este altă propunere decât a CE şi PE şi este inacceptabilă. Când spui inacceptabil, România fiind o ţară cu drepturi depline în UE, când ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota împotrivă, iar bugetul UE nu se poate adopta decât prin unanimitate. Prin poziţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare îl sprijinim pe preşedintele Băsescu să nu cedeze, pentru că domnia sa spune «Asta e poziţia Parlamentului şi Guvernului, nu puteţi să mă convingeţi să cedez». Preşedintele ţine mult la instituţii, mai puţin la popor, şi instituţiile – Guvern, Parlament – au spus care este limita dincolo de care România nu poate accepta mecanismul financiar 2014-2020”, a spus Ponta.

El a afirmat că delegaţia României nu merge la Bruxelles să ceară lucruri „absurde”, ci ceea ce Comisia Europeană şi PE „au considerat că e corect”.

„Importantă e poziţia României la Consiliul European”, a spus Ponta.