UPDATE Băsescu: Dacă Lukoil nu reia producţia, cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria din Ploieşti

Economica.net
09 10. 2014
26642_85973600

„Nu discut abordări dâmboviţene, ci doar ameninţarea, presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor şi a Guvernului României. Consider că o astfel de abordare este inadmisibilă iar dacă mâine Lukoil va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti, pentru că asta depăşeşte limitele unei companii care vrea sau nu vrea”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că Guvernul trebuie să intervină în acest caz, arătând că Lukoil merge în pierdere de cinci ani.

Iată, textual, declaraţia preşedintelui:

„Dacă bazat pe presiune, care îmi pare o abordare de tip putinian, așa ceva face Putin în țară, nu într-o țară a UE, comportamentul nostru trebuie să fie pe înțelesul rușilor!

Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piața românească, dacă are o astfel de abordare!

Lukoil de cinci ani merge în pierdere, poate la finalul anchetei, cele 230 de milioane să fie așa, doar o deschidere! De unde să-i fi dat Guvernului Ponta cei 700 de milioane? Vă spun eu, i-a dat lui, i-a dat la acciză! Aceeași acciză ar lua-o Guvernul și dacă ar vine mai multă benzină Petromul sau NIS-ul sau cine o mai fi.

Justiția noastră se află în fața unui șantaj, a unei presiuni și doamne ferește să se cedeze la ea că altfel aflăm mâine că nici OMV, nici Rompetrol nu mai poate face profit. Ia plecaţi băieţi, dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria!

Nu-i joacă! Guvernul să analizeze cu toată atenția. Îndrăzneala celor care au dat mesajul…ia plecați, băieți, dacă nu respectați legile statului! Plecați, dar să nu credeți că plecați cu rafinăria!” a spus preşedintele.

Prim-vicepreşedintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat miercuri, la Ploieşti, că grupul rus va lua vineri decizia de a închide definitiv rafinăria Petrotel-Lukoil Ploieşti, dacă procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile, pe conturile şi pe patrimoniul companiei.

Reprezentantul Lukoil a sosit miercuri în România de la Moscova şi a avut discuţii pe această temă cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, şi cu procurorul care instrumentează acest caz. El a spus că joi se va întoarce la Moscova, iar o decizie privind închiderea definitivă a rafinăriei va fi luată până vineri.

Lukoil mai deţine o rafinărie în Bulgaria, la Burgas, cu o capacitate de aproximativ 8 milioane de tone pe an, faţă de 2,4 milioane tone pe an în cazul Petrotel-Lukoil Ploieşti. Rafinăria din Bulgaria este situată la mai puţin de 200 de kilometri de graniţa cu România şi nu lucrează la capacitate maximă.

Rafinăria Lukoil Ploieşti, pe platforma căreia procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au efectuat, joia trecută, percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro, şi-a întrerupt vineri activitatea, după ce justiţia a instituit sechestru pe conturile, stocurile şi patrimoniul uzinei.

Marţi s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de directorul general al rafinăriei Petrotel-Lukoil, Andrey Bogdanov, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, şi s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar.

Citeşte şi:

Lukoil somează statul: Dacă până vineri nu ridicaţi sechestrul, închidem rafinăria Petrotel definitiv

Conturile Petrotel blocate, livrările oprite. Reţeaua Lukoil cere carburanţi de la Petrom, Rompetrol