„Ca să ne înţelegem foarte bine. Să nu credeţi că aceste nominalizări se trimit înainte de a fi discutate. Deci le-am discutat înainte şi am stabilit că declanşăm procedura. Deci Ministerul de Externe a transmis nominalizările pe care le-am convenit şi au plecat pe circuit. Ca să nu ne mai imaginăm aşa, ia uite, cum trimite o instituţie, să vezi cum cealaltă îi întoarce şi… Nu. Sunt convenite, ni-i asumăm şi cel care l-a propus, şi cel care îl va semna”, a afirmat Băsescu, în conferinţă de presă.
El a mai spus că MAE a trimis Preşedinţiei recent nominalizări nu numai pentru cele două capitale importante, fiind vorba de circa 16 propuneri pentru posturi vacante de ambasadori.
Comisiile de politică externă ale Parlamentului se vor reuni, marţi dimineaţă, pentru a analiza propunerile Ministerului de Externe privind acreditarea de ambasadori în Federaţia Rusă, Israel, Muntenegru, Liban şi Uruguay.
Potrivit Camerei Deputaţilor, pentru a fi ambasador în Rusia este propus Vasile Soare, nominalizarea pentru Israel fiind Andreea Păstârnac.
Diplomatul de carieră Iulian Buga, fost ambasador al României în Irlanda, este propunerea înaintată de Ministerul Afacerilor Externe preşedintelui Traian Băsescu pentru funcţia de ambasador al României în SUA, au declarat duminică pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Diplomatul de carieră Vasile Soare, fost ambasador al României în Kazahstan, este propunerea înaintată de Ministerul Afacerilor Externe preşedintelui Traian Băsescu pentru funcţia de ambasador al României în Rusia, iar Andreea Păstârnac pentru Israel, au declarat anterior pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat pe 21 mai decretele de rechemare de la post pentru ambasadorii României în SUA, Adrian-Cosmin Vieriţa, în Federaţia Rusă, Constantin-Mihail Grigorie, şi în Israel, Edward Iosiper, aceştia aflându-se la final de mandat.
Potrivit procedurii de nominalizare a ambasadorilor României, MAE înaintează Preşedinţiei propunerile. Şeful statului decide asupra trimiterii la post după ce ambasadorii propuşi sunt audiaţi de comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului, avizul acestora fiind însă consultativ.