„Sistemul antirachetă a fost unul dintre subiectele discutate, eu menţionând încă o dată că sistemul antirachetă din România nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. România nu ar accepta niciodată pe teritoriul ei armamente ofensive ale altor state. Sistemul care se instalează în România este un sistem defensiv. Şi ce mi se pare dificil de înţeles, se cer garanţii, nu nouă, ci Statelor Unite, or garanţia este chiar tratatul (între România şi SUA privind instalarea elementelor scutului n.r.) care este public şi în care se precizează foarte clar că sistemul antirachetă din România este un sistem defensiv”, a afirmat Băsescu, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.
El a arătat că în aceste condiţii nu rămâne de făcut decât să crească încrederea Rusiei.
„Fiecare avem puncte de vedere diferite. Noi declarăm elementele de scut antichetă ca fiind un armament defensiv, pentru apărarea teritoriului României şi a teritoriilor altor state membre NATO sau UE. Partea rusă a exprimat neîncredere că aceste echipamente n-ar fi utilizate şi împotriva unor rachete ruseşti. Rămâne să crească încrederea. Noi nu putem arăta decât ce scrie în acordul nostru cu Statele Unite, că sunt echipamente defensive”, a afirmat şeful statului.
El a mai menţionat că i-a cerut generalului Patruşev să îi transmit preşedintelui Putin deschiderea României pentru cooperare şi de discutare şi a acestor puncte divergente.
„Întâlnirea a prilejuit şi constatarea unor puncte de vedere divergente, dar am convenit ca domnul Patruşev să transmită preşedintelui Putin deschiderea noastră pentru cooperare şi în timp ce putem coopera pentru riscuri comune, putem discuta şi lucruri asupra cărora avem puncte de vedere diferite”, a spus Băsescu.
Generalul Patruşev s-a aflat luni în România, preşedintele Băsescu precizând că principalul motiv al vizitei a fost încheierea unui memorandum de cooperare în domeniul securităţii între CSAT din România şi organismul aferent de la Moscova – Consiliul de Securitate.