Băsescu, despre Ucraina: Raţional, România nu e în pericol, dar trebuie să ne pregătim şi pentru iraţional
‘Nu am dubii că Alianţa Nord-Atlantică va funcţiona şi garanţiile de aplicabilitate a articolului 5 sunt date şi nu mai pot fi puse sub semnul întrebării. În analiza mea nu avem un pericol pentru România în mod raţional, dar trebuie să ne pregătim şi pentru iraţional, pentru că acest iraţional se dovedeşte că poate exista iar dacă privim în jurul Mării Negre constatăm o salbă de conflicte îngheţate’, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.
El a exprimat opinia că obiectivul Federaţiei Ruse ar fi să transforme conflictul din Ucraina într-unul îngheţat, astfel încât să poată controla evoluţiile viitoare ale Ucrainei, fie că ele se referă la accesul în NATO pe termen mediu, fie la accesul în Uniunea Europeană.
Traian Băsescu a spus că interesul major al României este să existe o prezenţă militară consolidată a NATO în Marea Neagră, cu menţinerea Tratatului CFE în limitele negociate, şi a precizat că România nu este împotriva unui comandament NATO pe teritoriul său.
‘La Summit-ul NATO vom susţine consolidarea flancului estic al Alianţei. Interesul nostru major este o prezenţă a forţelor navale NATO în Marea Neagră. (…) E clar că în Marea Neagră riscuri majore de securitate vor veni din zona diferenţei mari de capacităţi navale, vor veni dintre Federaţia Rusă şi ţări ca România, Bulgaria. De aceea, o prezenţă navală consolidată a statelor membre NATO în Marea Neagă va fi obiectivul nostru major’, a afirmat preşedintele.
Băsescu a arătat însă că România nu este un promotor al anulării Tratatului CFE, precizând că este ‘extrem de important’ ca acel tratat, care vizează echilibrele de tehnică militară convenţională şi trupe între Federaţia Rusă şi statele membre NATO, să se menţină.
‘Opţiunea noastră nu este pentru mari baze militare, avem baze militare, dar o prezenţă navală este extrem de importantă. Sigur, nu suntem împotriva unui comandament NATO pe teritoriul României, dar grija pentru menţinerea acordului CFE în limitele negociate trebuie să existe în toate solicitările noastre, pentru că altfel echilibrele se pot rupe şi vor fi foarte greu de readus în marja normală, în marja de acum’, a susţinut Traian Băsescu.
El a arătat că trebuie să existe ‘elemente de descurajare’, deşi Tratatul de la Montreux limitează prezenţa în timp a navelor militare ale altor state în Marea Neagră.
‘Ştim foarte bine că o navă a altui stat decât a riveranilor poate rămâne în Marea Neagră 21 de zile, dar această rotaţie cu nave cu capabilităţi majore, care să poată descuraja idei ale vreunui bolnav care crede că poate reface zonele de influenţă ale fostului URSS, trebuie să existe’, a declarat preşedintele.