Băsescu: Dosarul pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă va include noi elemente de siguranţă

Economica.net
27 03. 2012
basescu_presidency_ro_34363400_04952400

„Problema pe care o avem noi acum este că, în urma accidentului de la Fukushima, România şi-a modificat sau se lucrează la modificarea documentaţiei de licitaţie, ceea ce face ca această documentaţie să fie gata abia în luna aprilie şi am speranţa că va fi aprobată de CNCAN undeva până la sfârşitul lunii mai, în aşa fel încât în timpul verii să se poată face caietul de sarcini şi vom lansa licitaţia, undeva, în partea a doua a anului, dar nu eu stabilesc programul”, a spus preşedintele Băsescu, în declaraţia de presă de la finalul Summit-ului pentru Siguranţă Nucleară de la Seul.

El a arătat că noile elemente de securitate introduse în dosarul licitaţiei se referă şi la necesitatea găsirii unei surse alternative de răcire în afara apei din Dunăre.

De asemenea, preşedintele a confirmat că există interes din partea unor investitori sud-coreeni pentru a participa la construcţia reactoarelor 3 şi 4.

Totodată, el a evidenţiat că trebuie îmbunătăţit şi nivelul de siguranţă de la reactoarele 1 şi 2 care sunt funcţionale în prezent. „Reactoarele 1 şi 2 nu rămân aşa cum sunt. Accidentul de la Fukushima ne-a făcut să gândim, în termenii pe care vi i-am spus mai înainte, şi despre reactorul 1 şi 2. Deci, trebuie să le îmbunătăţim nivelul de siguranţă, luând în consideraţie şi o situaţie de neimaginat, după tehnicieni. Trebuie să ne imaginăm ce e mai rău”, a mai spus şeful statului.

Ministerul Economiei a prelungit din nou, pentru 15 septembrie, termenul de prezentare a ofertelor investitorilor pentru participarea la dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară Cernavodă.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, caută noi acţionari pentru continuarea proiectului de construcţie a reactoarelor după ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (Franţa-Belgia), care au semnat acordul de investiţii în 2008, s-au retras din proiect.

Unităţile nucleare 3 şi 4 vor avea o putere instalată de 720 MW fiecare şi vor dubla capacitatea de producţie a centralei de la Cernavodă. Cele două reactoare nucleare funcţionale ale centralei de la Cernavodă asigură aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel naţional.