Şeful statului a amintit că România şi Bulgaria, spre deosebire de Polonia şi statele baltice sau Turcia care au astfel de planuri de contingenţă şi de acţiune în cazul în care vor deveni ţinta unor atacuri, nu aveau astfel de măsuri luate pentru că erau considerate ‘ţări în afara riscului de a fi atacate militar’.
‘Modificarea după acest summit este că şi România are acum un plan de contingenţă, de acţiune, în condiţiile în care este atacată. Aceste scenarii vizează varianta atacului României de pe mare, atac terestru, atac de aviaţie, iar planul de acţiune vine şi dă soluţiile de apărare a României alături de forţele ei armate’, a afirmat preşedintele. El a subliniat că ţările aliate vor acoperi, în baza principiului solidarităţii, costurile unor operaţiuni militare de apărare a României, aşa cum şi ţara noastră a suportat costurile prezenţei militarilor săi în Afganistan.
‘România este în momentul de faţă, în urma deciziilor de la acest Summit, o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care va fi atacată. În cel mai scurt timp, structurile militare de la NATO şi cele naţionale trebuie să elaboreze disponibilităţile de forţe în cadrul Alianţei pentru ca România să fie apărată în oricare dintre scenariile în care ar fi atacată sau ar putea să îi fie afectată integritatea teritorială şi suveranitatea’, a afirmat preşedintele Băsescu.
El a spus că argumentele invocate de România pentru obţinerea acestor planuri de răspuns au fost şi unele vechi, dar şi unele noi, plecând de la lanţul de conflicte îngheţate din jurul Mării Negre care ‘sunt controlate de Rusia şi ar fi putea fi reîncălzite’, continuând cu prezenţa la Sevastopol a flotei ruse, care deţine inclusiv nave de desant ce pot ajunge în şase ore pe ţărmul României, dar şi evenimentele din Ucraina care ‘au fost un argument formidabil că Federaţia Rusă poate desfăşura acţiuni iraţionale’.
Băsescu a subliniat că în proporţie de 99,99% nu se poate produce un atac al Federaţiei Ruse la adresa României, dar trebuie ţinut cont şi de acel procent de 0,01%. ‘Ca şef de stat nu am dreptul să nu iau în consideraţie această situaţie de iraţionalitate’, a afirmat el, adăugând şi că un alt argument în privinţa elaborării acestor planuri este şi ‘conceptul Novorussia’ pe care nu l-a folosit în argumentaţia de la Summit-ul Alianţei, deşi l-a afirmat anterior cu alte ocazii, iar acum a fost confirmat de un lider al separatiştilor din sud-estul Ucrainei care a spus că obiectivul lor este să ajungă la frontiera României.