Băsescu: E foarte bună decizia Guvernului de a încheia un nou acord cu FMI, dar e prematur

Economica.net
31 07. 2012
traian_basescu_52946300

„Este foarte bine, dar cred că e prematur. Eu cred că bazele următorului acord se vor pune la misiunea de evaluare din toamnă, următoarea misiune de evaluare. Este foarte bine însă că Guvernul României a anunţat că intenţionează un nou acord. Asta îi dă şi o marjă mai mare de negociere legat de ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut”, a declarat Băsescu, întrebat de jurnalişti despre anunţul Guvernului Ponta.

De asemenea, întrebat de afirmaţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, referitoare la faptul că această ancoră a acordului cu FMI va crea o instabilitate pe pieţe, Băsescu a arătat că nu îşi permite să îl contrazică pe Isărescu, dar părerea sa personală este că un nou acord cu FMI şi UE reprezintă o garanţie a continuării procesului de modernizare a economiei.

„Nu, eu nu îmi permit să îl contrazic pe Mugur Isărescu, vă spun doar o părere personală din acest punct de vedere. Eu cred că Acordul cu UE şi FMI este exact o garanţie că România va rămâne într-un proces consecvent de modernizare a propriei ei economii”, a spus Băsescu.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat săptămâna trecută că Guvernul intenţionează să încheie cu FMI un nou acord de tip preventiv, probabil cu o durată tot de doi ani, pentru perioada 2013-2015.

„Este prematur să vorbim acum despre sume, dar importantă este decizia de natură strategică vizând un termen mediu. Vorbim de un acord care probabil va fi tot pe doi ani, 2013-2015”, a spus Georgescu.

O delegaţie comună FMI, CE şi Banca Mondială vine marţi la Bucureşti pentru a discuta cea de-a şasea evaluare a acordului de tip preventiv încheiat anul trecut, având pe ordinea de zi negocierea mai multor măsuri fiscale propuse de Guvernul Ponta şi analizarea proiectului de buget pentru 2013.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că România ar trebui să continue relaţia de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional şi să menţină şi anul viitor un acord de tip preventiv cu această instituţie financiară.

Delegaţia comună a FMI, Comisiei Europeane şi Băncii Mondiale şi-a amânat vizita în România, programată să înceapă pe 24 iulie, în săptămâna care urmează referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Participarea la referendum a fost de 46,23%, astfel că nu s-a întrunit cvorumul necesar, de 50% plus unu dintre alegătorii trecuţi pe liste. Dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. Rezultatele au fost anunţate după centralizarea rezultatelor din 99,97% din secţii.

Misiunea FMI se va încheia pe 13 august. Cea de-a şasea revizuire va fi prima condusă de olandezul Erik de Vrijer, care l-a înlocui în vară pe americanul Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a României în ultimii trei ani.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

În urmă cu trei săptămâni, Banca Mondială a aprobat un memorandum de înţelegere cu România în urma căruia instituţia a pus la dispoziţie o linie de credit de 1 miliard de euro.

Acordul cu instituţiile financiare internaţionale a fost încheiat