Şeful statului a spus că respectarea criteriilor de la Maastricht nu este suficientă pentru a fi bine ancorat în zona euro, el adăugând că a văzut multe state aflate în dificultate care au îndeplinit aceste criterii, respectiv Grecia, Spania, Portugalia şi Italia.
Potrivit afirmaţiilor sale, nu este suficient, în acest sens, să existe un deficit de sub 3 la sută, un grad de îndatorare de sub 60 la sută şi o inflaţie de circa 2,5 la sută.
„Dincolo de aceste criterii obligatorii, viaţa ne-a arătat că un stat care nu are o economie performantă, o economie competitivă nu rezistă în zona euro”, a atenţionat acesta, adăugând că obiectivul în perioada imediat următoare trebuie să fie reanalizarea şi creşterea performanţelor economiei de stat.
„Marii trasportatori, fie că vorbim de Transgaz, unităţile de căi ferate, marii producători de energie, Romgaz, Hidroelectrica, hidrocentralele, toate trebuie să devină competitive din punctul de vedere al producţiei”, a susţinut şeful statului.
Potrivit afirmaţiilor sale, fără competitivitate în sectorul de transport, în sectorul energie nu există nicio şansă să se trăiască bine în zona euro, lecţie care este învăţată acum vechii membri ai zonei euro.
El aspus că programul pe care România îl are cu FMI, cu Banca Mondială şi cu Uniunea Europeană vizează, în această perioadă, o prioritate în eficientizarea economiei de stat, fie că este vorba despre management privat şi, implicit, depolitizat, fie că este vorba despre vânzări de pachete minoritare de acţiuni pentru a crea resursele financiare necesare modernizării Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi a altor mari companii.
„Economie comepetitivă şi creştere de productivitate trebuie să fie cuvintele de ordine înainte de a intra în zona euro, altfel simpla atingere a criteriilor de la Maastricht nu rămâne decât o înşelătorie pe care ne-o adresăm nouă înşine. Nu vom rezista, nu vom fi competitivi în zona euro dacă nu suntem competitivi şi economic, nu numai din punct de vedere al deficitelor, gradului de îndatorare şi inflaţiei”, a arătat Traian Băsescu.
El a mai spus că România are nevoie de o economie extinsă, consolidată, cu ramuri prioritare.
„Ne trebuie ramuri prioritare, pe care să le dezvoltăm şi cu care să fim printre campioni”, a spus preşedintele, dând ca exemplu agricultura, turismul şi minieritul.